Filiala Județeană CLUJ –

   O NOUĂ CARTE  INTERESANTĂ

  Camaradul nostru, colonelul în rezervă Gheorghe CIREAP, a publicat recent o nouă carte valoroasă, de data aceasta una de versuri, preponderant epigrame, cu  un  titlu incitant, în stilul genului: ” CEVA,  CÂNDVA (ÎN) ȚEAPĂ”. Mi-a făcut mare plăcere să scriu postfața acesteia, dat fiind faptul că  epigrama este o specie literară care mă pasionează, iar pe autor îl cunosc de multă vreme. Aceasta este a treia sa carte, una mai interesantă decât cealaltă.

Ideea acestei cărți, așa cum se arată într-un argument plasat chiar la începutul ei, a fost sugerată de participarea autorului, în anul 2017, la un concurs de epigrame cu tema  ” Clujul în…țeapă ”,  unde a  câștigat  un merituos premiu doi, fiind primit apoi în ”Asociația epigramiștilor clujeni – SATIRICON”. Este și mai lăudabil faptul că, iată, la un an după acest debut, reușește să publice o carte care conține epigrame bine scrise și bine țintite, la adresa realităților în care trăim.

Cartea a fost  lansată   mai întăi într-o ședință de cenaclu, unde a fost serios înțepată de colegii de condei. Ulterior, lansarea s-a făcut, la modul oficial, în cadrul Filialei  Județene Cluj a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere. Despre conținutul cărții și despre alte succese literare ale autorului au vorbit, emoționant și cu argumente concrete, profesoara Voichița VEREȘ, director al Editurii Napoca Nova, care a tipărit această carte, coloneii (r.) Iulian PATCA,  Constantin DUDUIALĂ, Nicolae STAN, Vasile ICHIM, Gheorghe MANEA și  Ionel ANDREICA. Toți au apreciat că este o carte interesantă, scrisă cu har și cu mult talent. Subscriu acestor aprecieri și adaug faptul că ea vine să încununeze eforturile făcute de autor, pentru împlinirea sa ca om, ostaș și intelectual.

Cartea lui Gheorghe Cireap este ,,o poveste”, care evocă un segment din viața unui ,,soldat” îngalonat și înregimentat la un sentiment și un ideal măreț, cel al datoriei, al iubirii și slujirii țării sale, un sentiment  care, din păcate,  este considerat astăzi perimat și este bârfit. Povestea  începe cu  momentul  intrării autorului în rândul marii epigrame naționale contemporane, unde își ia în serios locul și rolul de epigramist.

Este o ,,antologie umoristică”, o monografie de suflet, de catrene, epigrame, madrigaluri și alte versuri, care ne aduce în atenție un om viu, șlefuit și rasat, un condei cultivat și stilat, atent și prezent întotdeauna la locul potrivit, gata să vadă ,,ceva”, ,,cândva”, pentru a surprinde, a evoca, omagia sau a lua în ,,țeapă” un camarad, un apropiat, coleg sau șef, cu care a lucrat în decursul vieții, în diferite momente ale carierei  sale militare. Este o carte vie, interesantă și suculentă, care te provoacă și te   incită la lectură.

Pentru a rămâne în contextul  și în atmostfera  specifice acestei specii literare, am încheiat postfața cărții cu o mărturisire sinceră, astfel:

CONFIDENȚĂ  – domnului Gheorghe Cireap-

Cunoscându-l de o viață

Vreau să credeți ce vă spun,

E un Om cu…importanță

Și, în plus, și…. foarte bun !

Colonel (r.) Gavril MOISA, vicepreședinte al Asociației epigramiștilor clujeni ” Satiricon” și  secretar general al   Ligii Scriitorilor Români.

dav

 

Previous Article
Next Article