Filiala Județeană Buzău „Mareşal Alexandru Averescu”

TRATATUL DE LA TRIANON – 4 IUNIE 1920

BUCURIA NAŢIUNII ROMÂNE

 O sută de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon a fost prilej de sărbătoare  la Buzău, pentru toți românii care simt și gândesc românește.

Evenimentul care a trasat granițele României cu Ungaria a fost, preț de două ore, o lecție de istorie în aer liber. Simpozionul, care s-a constituit într-un eveniment naţional, a fost organizat de către Primăria Buzău

Simpozionul, care a avut loc în amfiteatrul din Parcul Tineretului, s-a bucurat de prezenţa senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe şi ministru al Justiţiei din România,  I.P.S. Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, general maior Dragoş Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie *Getica*, actorul Dan Puric, a lui Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, scriitorul Aurel  Ştafanachi, de la editura Tipo Moldova şi a Familiei Vlăduca Marghiloman, urmaşă a ilustrului buzoian Alexandru Marghiloman (prim-ministru al României în perioada 5 martie – 23 octombrie 1918) .

În condiţiile respectării măsurilor de protecţie impuse de evoluţia fenomenului COVID-19, au fost prezenţi nenumăraţi buzoieni, printre ei aflându-se şi membrii ai Filialei Județene Buzău  „Mareşal Alexandru Averescu” a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” şi ai altor structuri  din garnizoana Buzău.

Determinat de evoluţia fenomenului COVID – 19, evenimentul în sine desfăşurat la o scară mai mică decât cel planificat în luna mai a cestui an, la care urmau să participe preşedintele Academiei Române, academician Ioan Aurel Pop, precum şi istorici din Franţa, Cehia, Slovenia, Serbia, Federaţia Rusă şi Germania,  a avut un ecou naţional, fiind singurul care a marcat în public o sută de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, tratat care a trasat graniţele României cu Ungaria.

Concluzia acestui eveniment a fost edificată foarte bine de actorul Dan Puric care a spus „Este un moment emoționant. Iată că Buzăul, o cetate a românismului, este singura instituție din România care sărbătorește această zi. Este cel mai fericit și importat tratat al acestei țări, atunci când s-a obținut cartea de identitate internațională de a fi recunoscuți internațional de toate statele lumii”.

Preşedintele Filialei Buzău – Col.(rtr) Bălăceanu Gheorghe

Previous Article
Next Article