Filiala Județeană Argeș „POSADA” a A.N.C.M.R.R.

21 iulie 2021 – în Domneștii Argeșului, la Biblioteca Publică „Luca Paul”, aflată în Complexul Casei de Cultură. Seară literară „Suflet Românesc”.* Organizatori:
– Revista „Suflet Românesc”, redactor șef, prof.dr. George BACIU;
– Filiala Județeană Argeș „POSADA” a ANCMRR, președinte col.(rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU;
– Primăria comunei DOMNEȘTI, primar Doru SMĂDU;
– Biblioteca Publică „LUCA PAUL”, bibliotecar, Geta BUCUREL.
* Din program:
– 500 de ani de la primul document scris în limba română. Cuvinte despre identitatea românească, la vecernie de dor. A prezentat prof. dr. George BACIU;
– Lansare de carte: prof. Aurelia CORBEANU, cu volumul de nuvele „Există întotdeauna un tren”. A prezentat cartea prof. Valentina DOMNIȘORU. A vorbit despre carte scriitoarea-poetă, Paula ROMANESCU – (profesoară de limbă franceză);
– Moment muzical: Gânduri pe note muzicale rostite de Radu ȘTEFAN – TATAN;
– Lansare de carte. Aurel HERNEST a adus în literatură o temă foarte puțin exploatată: mersul pe Vlașca al olarilor din Muscel. Cartea sa „În chiria timpului”, prezintă o serie de aventuri ale țăranilor din Coșeștii Argeșului în cadrul transhumanței umane specializate (oale, urcioare, străchini). Cartea a fost prezentată de autor.
– Pe ritm de muzicuță: Nelu IRIMIA din Câmpulung Muscel. Printre altele a cântat cântece de joc: „Hora muzicuțelor” și „Sârba”.
– Moment istoric prezentat de prof. dr. George BACIU. Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Hanns Benkner, judele Brașovului, descoperită de către arhivistul brașovean Friedrich Wilhelm Stenner în anul 1894. Împlinirea la 15 septembrie 2021, a 500 de ani de când a plecat spre cele veșnice Neagoe Basarab, fost domn al Țării Românești (1512 – 1521). Este ctitor al complexului monahal și al bisericii monument din Curtea de Argeș (1517) și autorul celei mai vechi capodopere a literaturii vechi sud-est europene, „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”.
– Știri de ultimă oră de pe tărâmul … culturii. Mărturii de suflet prezentate de col. ( rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU. A prezentat istoricul apariției volumului (gânduri despre sufletul românesc) „Sub lacrima Eminescului”, autor (coordonator), prof dr. George BACIU.
În semn de aleasă recunoștință pentru contribuția adusă în cadrul serilor literare „Suflet Românesc”, col. (rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU a oferit diplome aniversare și de onoare, insigna aniversară a Filialei Județene Argeș „POSADA” și medalia aniversară următorilor: primar Doru SMĂDU, doamnei bibliotecar Geta BUCUREL, doamnei profesoare Aurelia CORBEANU, scriitoarei Paula ROMANESCU, scriitorului Aurel HERNEST.
În cadrul serii literare au mai avut intervenții:
– preot Ovidiu – Marian VLĂSCEANU și epigramista Maria CHIRTOACĂ.
Vă prezentăm imagini de la minunatul eveniment literar.
PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚENE ARGEȘ „POSADA”
Colonel (rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU

Previous Article
Next Article