FILIALA JUDEȚEANĂ ARGEȘ „POSADA” a A.N.C.M.R.R.
12 iunie 2019 – La CERCUL MILITAR din Curtea de Argeş a avut loc întâlnirea lunară a iubitorilor de cultură, sub genericul GÂNDURI LA ÎNCEPUT DE SEARĂ, organizată de prof. dr. GEORGE BACIU, redactor-şef al revistei PIETRELE DOAMNEI şi col.(rtg.) LAURENŢIU DOMNIŞORU, președinte al Filialei POSADA a A.N.C.M.R.R.
La întâlnirea culturală din această după-amiază de început de vară a participat un număr impresionant de persoane. Evenimentul a debutat cu un moment festiv dedicat „Zilei Rezervistului” (31 mai 2019), în cadrul căruia col.(rtg.) LAURENŢIU DOMNIŞORU, președinte al Filialei POSADA a A.N.C.M.R.R. a înmânat, din partea Biroului Permanent Central al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, patru distincţii militare: Medalia „Emblema de onoare” – profesorului George Baciu şi col (r) Nicolae Rodica – şi Medalia „Rezervistului Militar” -Lt.col (rtr.) Nastea Ion şi Slt.(rtr.) Şutacu Ioan.
Programul literar a fost foarte bogat şi divers, având în conţinutul său patru teme deosebit de importante, care au trezit interesul celor prezenţi.
- Din vasta tematică a spiritualităţii româneşti, profesorul Constantin Voiculescu a prezentat personalitatea extraordinară a lui „Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului în limba română din Ţara Românească”. Cu stilul său fascinant, profesorul Constantin Voiculescu a evocat viaţa marelui cărturar, insistând pe educaţia, preocupările şi aspiraţiile acestuia.Pedagog, teolog, traducătorși inginer român, Gheorghe Lazăr a înființat în 1818, la București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.
2- Frumoasa şi Călugărul – lansare de carte. Lidia Mariana Manea revine – dupăAmurg şi răsărit – în cadrul cenaclului cu această carte prezentată detaliat de către profesorul Cezar Bădescu. Dând câteva indicii despre conţinutul lucrării, domnul profesor accentuează capacitatea extraordinară a autoarei de a prezenta sensibil şi delicat iubirea împărtăşită sau nu, magia născută de acest sentiment, credinţa în puterea infinită a lui Dumnezeu. Domnul Cezar Bădescu a citit câteva fragmente din carte pentru a exemplifica impresionanta descriere a frumuseţii chipurilor personajelor principale.
Lidia Mariana Manea a mulţumit domnului profesor pentru prezentare, precum şi auditoriului, îndemnându-l să-i citească romanul, explicând că dumneaei scrie din suflet pentru suflet. Aşa simte şi vrea ca cititorii să înţeleagă ce-i în inima unei doamne educatoare care-şi face timp să fie cu ea însăşi şi să aştearnă pe hârtie sentimente ce vrea să le împartă cu cei care simt la fel.
3- Invitata specială a acestei seri a fost doamna Cristina Onofre, alias Christine Bernadette Rousseau, „o argeşeancă plecată la Paris pentru a promova cultura română prin poezie şi port popular”. După ce şi-a exprimat mândria că poezia sa a fost primită cu admiraţie de oamenii de cultură francezi, obţinând chiar nişte premii importante, dumneaei a oferit celor prezenţi un recital poetic, creând, pe un fond muzical în tonalitatea versurilor, o atmosferă lirică plină de simboluri şi profunzimi emoţionante.
4 – Despre Demnitate – Gânduri despre estetica umanului, rostite de Bogdan Grigore. Pornind de la istorie, autorul consideră că demnitatea românului se oglindeşte în faptele sale, de care, cel puţin în anii de după Revoluţia de la 1989, România nu poate fi mândră. Atâta vreme cât istoria se repetă ciclic, iar românii nu au învăţat încă din greşeli, nu se poate vorbi despre demnitate naţională.
Inginerul Vasilescu a apreciat-o pe Lidia Mariana Manea ca pe o scriitoare cu perspective deosebite. A adăugat, de asemenea, câteva impresii privind lucrarea lui Bogdan Grigore.
În pauza dintre subiecte, sala a fost delectată cu vocile a două mici interprete de muzică folk, eleve ale profesorului Cristi Matei: Alesia Arine, Şcoala Gimnazială „Carol I” şi Patricia Bădiţă, Şcoala Gimnazială „Basarab I”.
În încheierea serii literare, domnul Valeriu Ion Găgiulescu a recitat poezia „La Crucea Eroilor”.
PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚENE ARGEȘ „POSADA”
Colonel ( rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU