FILIALA JUDEȚEANĂ ARGEȘ „POSADA”

 19 Februarie 2016 – 

Constantin Brâncuși – Părintele sculpturii moderne

 „Să creezi ca un zeu, să poruncești ca un rege, să muncești ca un rob !” (C. Brâncuși)

La Curtea de Argeș au avut loc, vineri, 19 februarie 2016, în sala „Orfeu”  a Centrului de Cultură și Arte „George Topîrceanu” importante manifestări închinate lui Constantin Brâncuși, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea sa.

Paul Adrian Cristescu a prezentat, mai întâi, un filmuleț evocator privind munca artistului la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu. Apoi, s-au lansat două cărți: „Constantin Brâncuși – eternitatea unui artist de geniu”, autor Paul Adrian Cristescu și „Ne întâlnim la Paris”, de scriitorul și compozitorul Marin Voican-Ghioroiu. Despre cărți și mai ales despre marele sculptor român au vorbit: prof. Constantin Voiculescu, Elena Eșanu-Șerbănescu, Nicolae Moisescu, pr. Ioan Cionca. Prof. Gh. Piele a dedicat epigrame protagoniștilor. Autorii au povestit despre geneza creațiile lor. Paul Adrian Cristescu a prezentat și mica expoziție de sculpturi organizată cu acest prilej, menționând că a învățat să sculpteze de la maestrul Dan Gherasimescu din Valea Danului, iar cartea s-a născut din pasiunea sa pentru Brâncuși. Scriitorul și compozitorul Marin Voican-Ghioroiu, invitat de onoare la aceste manifestări, și-a prezentat cartea, pe fond muzical, printr-un dialog virtual între Măriuca (celebra cântăreață Maria Tănase) și maestrul Brâncuși. Versurile cântecelor prezentate sunt inspirate din celebra idilă dintre Măriuca și Brâncuși. Compozitorul și-a prezentat și un CD „Sus, în deal, la Peștișani”, cântece de M. V. Ghioroiu și interpretate de soția sa Rodica Anghelescu. Am beneficiat și de cortine lirice: o poezie, creația elevei Linu Elena Mădălina, clasa a XI-a, la Colegiul Național „Vlaicu Vodă” și melodii interpretate la nai de eleva Mădălina Maria Lupu, clasa a V-a, la Școala Gimnazială „Gabriel Marinescu” din Tigveni. În încheiere, autorii au oferit cărți cu autograf. Vă invităm, dragi iubitori de cultură, să priviți imaginile realizate în cadrul manifestărilor dedicate lul C. Brâncuși.

NOTĂ: Mulțumim domnului profesor Daniel Dejanu ( cpt. în rezervă și membru al filialei noastre ) pentru cronica evenimentului și pozele prezentate.

PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚENE ARGEȘ „POSADA”

Colonel ( rtg.) Laurențiu DOMNIȘORU

b1 b2 b3 b4 b5 b6 b7 b8 b9 b10 b11 b12

Previous Article
Next Article