FILIALA JUDEȚEANĂ ARGEȘ „POSADA”

10- 11 octombrie 2015 

Excursie. Itinerar: Curtea de Argeș, Sibiu, Alba Iulia, Turda, Cluj Napoca, Curtea de Argeș.

Obiective vizitate:

– ALBA IULIA: Cetatea Alba Carolina care  este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban,  construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

            – Mânăstirea DUMBRAVA – Departe de lumea agitată a oraşelor, ridicată pe culmea molcomă a unui deal, la mai puţin de 1 km de drumul european E 81, şi la numai 15 km de municipiul Turda, aproape de comuna Unirea, Mănăstirea Dumbrava, din Arhiepiscopia Alba Iulia, întruneşte paradoxal în fiinţa sa toate atributele unui sat adunat între zidurile unui… aşezământ monahal! Aici întâlneşti şi copii, şi mame, şi bunici, şi biserică, şi preot, şi maici, şi animale, şi păsări. Ceea ce-l deosebeşte însă de un sat adevărat este povestea locuitorilor lui. Una trecută şi tristă, şi alta nouă, plină de iubire, născută din lucrarea filantropică a Bisericii.

– Salina TURDA – Salina Turda constituie astazi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au facut ca istoria si legenda sa se împleteasca armonios aici. Numarul tot mai mare de turisti, sositi din cele mai îndepartate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice si istorice.

            – CLUJ NAPOCA- Opera Română din Cluj este o companie națională de operă și balet înființată în anul 1919, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor din România. Compania activează în clădirea Teatrului Național din Cluj. – Centrul vechi -reprezintă principala zonă culturală, financiară, administrativă și comercială a municipiului Cluj-Napoca. Acesta este structurat pe trei mari piețe care formează un triunghi, Piața Unirii (magh. Főtér), Piața Mihai Viteazul (magh. Széchenyi István tér) și Piața Avram Iancu (magh. Bocskai István tér), vechea piață denumită în evul mediu „Piața Gâștelor”, unde astăzi se află Catedrala Ortodoxă și Opera Română. Alte piețe sunt Piața Muzeului și Piața Lucian Blaga. Centrul se invidualizează față de restul orașului printr-o serie de monumente arhitectonice și istorice, clădiri din secolele XVIIXX. Pe laturile străzilor precum Regele FerdinandEroilor, Iuliu Maniu, Napoca, Memorandumului și 21 Decembrie se întind clădiri impresionante în stil barocrenascentist și gotic. În ultimii ani centrul a fost împodobit cu clădiri moderne precum sedii de bănci și instituții publice.- Grădina Botanică – întinsă pe o suprafață de aproape 14 hectare, în partea sudică a Clujului, grădina botanică organizată după Unirea Transilvaniei cu România, în anii activității de așezare pe temeiuri solide a universității clujene, a reușit să se dezvolte în timp atât ca și un obiectiv turistic clujean cât și ca important spațiu didactic și științific din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010 (cod LMI CJ-II-a-B-07455).Grădina conține pe teritoriul său peste 10 000 specii de plante din toate colțurile lumii, fiind structurată pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Flora și vegetația românească sunt reprezentate prin plante din câmpiile transilvaneMunții CarpațiBanat, etc. Printre atracțiile grădinii se numără Grădina japoneză (o grădină în stil japonez cu un pârâu și o căsuță în stil japonez), Grădina romană cu vestigii arheologice din vechea colonie romană Napoca, printre care și o statuie a lui Ceres, zeița cerealelor și a pâinii, alături de plante cultivate care domină agricultura contemporană românească. După înființarea primelor universități, grădinile de plante medicinale existente pe lângă mănăstiri s-au subordonat acestora constituindu-se treptat în adevărate grădini botanice, în care științele botanice cu diferitele lor ramuri au devenit discipline de studiu. Este și cazul Grădinii Botanice “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, a cărei istorie a fost legată de Universitatea Românească din capital Transilvaniei și de prezența la început, în calitate de profesor, a lui Alexandru Borza.

Cheile TURZII – Au o lungime de 1.300 mși o înălțime a pereților de până la 200 m. Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate. Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă. Peste apa văii Hășdate există 4 punți. Prima punte (I) (numită și „Podul Peșterilor”) este amplasată nu departe de intrarea văii Hășdate în Chei, ultima punte (IV) aproape de ieșirea din Chei, în direcția de curgere a apelor văii. Plecând de la cabană, până la puntea IV, poteca turistică urmează malul stâng al Văii Hășdate, între puntea IV și puntea III malul drept, între puntea III (numită și „Vizuina Spălată”) și puntea II malul stâng, între puntea II (numită și „Mijlocul Cheii”) și puntea I malul drept, iar după puntea I (până la ieșirea din Cheile Turzii în direcția satului Petreștii de Jos) malul stâng.

Președintele Filialei Județene Argeș

Col.(rtg.) Laurențiu  DOMNIȘORU

DSC_9066

DSC_9062 DSC_9074 DSC_9079 DSC_9085 DSC_9147 DSC_9219 DSC_9260 DSC_9278 DSC_9282 DSC_9391 DSC_9452

Previous Article
Next Article