Filiala Judeţeană ARAD ,,ZIRIDAVA”

„EROII NU MOR NICIODATĂ”

La 31 de ani de la victoria Revoluției anticomuniste și anticeaușiste din decembrie 1989, la Arad a avut loc o suită de manifestări dedicate amintirii acelor momente de mare cumpănă din al doilea municipiu reședință de județ – după Timișoara – care s-a revoltat împotriva dictaturii comuniste și primul în care armata a fraternizat cu demonstranții, încă din dimineața zilei de 21 decembrie 1989.

În data de 21 decembrie 2020 s-a parcurs în tăcere traseul urmat de demonstranții arădeni în decembrie 1989, apoi a fost vernisată o expoziție de fotografie cu tematică revoluționară la sediul Consiliului Județean Arad și s-a săvârșit o slujbă religioasă la monumentul din centrul municipiului, oficiată de preoți din arhiepiscopia Aradului în frunte cu P.S. Emilian, episcop vicar.

Apogeul manifestărilor a avut loc marți, 22 decembrie a.c, la momumentul eroilor revoluției, la monumentul eroilor M.A.I. și la monumentul eroilor militari, unde s-au ținut momente de reculegere și au fost depuse coroane de flori.

În data de 23 decembrie s-au oficiat parastase de pomenire a celor 24 de eroi arădeni căzuți în revoluție și s-au depus coroane de flori la monumentul primului mort de la Arad, maghiarul Toth Sandor.

La toate manifestațiile au fost prezenți revoluționari din cele trei asociații arădene, în frunte cu Valentin Voicilă, liderul revoluție de la Arad.

Nu au lipsit reprezentanții Consiliului Județean Arad, ai Primăriei municipiului Arad, ai Prefecturii și structurilor M.A.I. din județ, armata activă, mediul de afaceri, mediul școlar și universitar, partidele politice.

Din partea asociațiilor naționale ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor-Regina Maria” a fost prezentă o numeroasă delegație în frunte cu președinții filialelor județene Arad ale acestora, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, col.(r) Sandu Crișan și col.(r) Marcel Lucaciu.

Participanții au respectat prevederile legale instituite pentru prevenirea infectării cu Covid 19.

Suntem la anii senectuții și simțim și acum fiorul acelor zile și nopți de foc, de nesomn, de teamă și de speranță, care ne-au însuflețit și ne-au determinat să permitem manifestanților să-și strige nemulțumirea și revolta pe străzi și în punctul cel mai sensibil – Piața Centrală. Nu credeam că va cădea regimul, dar nici nu puteam urma ordinele de sus, care impuneau categoric FOC asupra huliganilor. Dar nu erau huligani, ci tineri sau vârstnici, muncitori curajoși care au urmat exemplul Timișoarei! Cum să trag în ei, când ei exprimau cu glas de tunet gânduri și sentimente pe care eu abia reușeam, de prea multă vreme, să mi le înăbuș în conștiință. Am ales să le dau voie să demonstreze pașnic, astfel încât tot mai mulți arădeni s-au strâns la manifestație fără teamă, deoarece s-a transmis din om în om știrea de mare bucurie: ARMATA E CU NOI! Dumnezeu să-i odihnească pe eroii căzuți în timpul revoluției, iar amintirea lor să fie nepieritoare” a declarat gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, cel care, în dimineața zilei de 21 decembrie 1989, având funcția de comandant al dispozitivului militar din centrul Aradului, nu a urmat ordinul superiorilor de a opri cu muniție de război demonstrația anticeaușistă.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article