Filiala Județeană Arad „Ziridava”

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI – SĂRBĂTORITĂ LA ARAD
Ceremonia a avut loc vineri, în ajunul Zilei Veteranilor de Război din România – 29 aprilie, la Monumentul Ostașilor Români din Piața Avram Iancu. Dintre distinșii participanți amintim pe prefectul Cosmin Pribac, vicepreședintele Consiliului Județean Sergiu Bâlcea, viceprimarul municipiului Arad Călin Bibarț, comandantul Batalionului 191 Infanterie lt.col. Claudiu Topor, reprezentantul CMJ lt.col. Georgică Sandu, conducerile și mulți membri ai filialelor județene ale ANVR și ANCMRR, reprezentanți ai inspectoratelor MAI, ai universităților, asociațiilor civice și partidelor politice arădene.
După intonarea Imnului de stat al României, un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba religioasă de pomenire a celor căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, apoi s-au depus coroane de flori spre veșnica lor amintire. În alocuțiunile rostite s-a evidențiat lupta și jertfa celor care, cu arma în mână, au dus greul războiului mondial, dar și a celor care s-au opus regimului comunist instaurat prin forță în România. N-au fost uitați nici eroii sau veteranii contemporani, militarii români căzuți sau răniți în misiunile pe care armata noastră le îndeplinește în diverse teatre de operații, conform obligațiilor asumate în Alianța Nord-Atlantică.
Defilarea Drapelului de luptă și gărzii de onoare ale Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Cetatea Aradului a încheiat o emoționantă manifestare dedicată veteranilor de război.
În continuarea programului, la Cercul Militar Arad a avut loc un simpozion în care veteranii și rezerviștii militari arădeni au depănat amintiri din război și din anii grei care au urmat, evidențiindu-se modul remarcabil în care veteranii au trecut peste situațiile cu care s-au confruntat pe front și în noile condiții ale comunizării țării. Un aspect mai puțin plăcut este dat de nerecunoștința cu care sunt tratați în prezent puținii veterani rămași în viață și văduvele acestora, de greutățile vieții și de lipsa unei susțineri reale din partea guvernanților.

Impresii de la eveniment:

Col.(r) Ioan Gliga, președinte Filiala Județeană „ZĂRANDUL” Arad a ANVR:
„Veteranii de război sunt oameni care, cu voia sau fără voia lor, au participat la evenimente importante ale omenirii. Ei au luptat și au învins toate greutățile și opreliștile, ajungând la vârsta la care să poată povesti urmașilor cum s-a plămădit lumea în care trăiesc ei astăzi. Am participat zilele trecute la întâlnirea și dineul oficial oferit de președintele Klaus Iohannis conducerii centrale a ANVR și președinților de filiale județene, fiind foarte impresionat de cinstirea care se acordă veteranilor de război”.

Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președinte Filiala Județeană Arad a ANCMRR:
„Ne înclinăm în fața dvs, veterani de război, și vă apreciem eforturile și sacrificiul. Colaborarea dintre filialele noastre este un deosebită, vă stăm alături în orice situație și veți fi bineveniți oricând la sediul nostru de la Cercul Militar Arad. Să trăiți încă mulți ani și să ne întâlnim mereu la astfel de festivități”.

Col.(r) Sandu Crișan, primvicepreședinte Filiala Județeană Arad a ANCMRR și consilier al președintelui Filialei Județene Arad a ANVR:
„Mai sunt în Arad 141 de veterani de război, iar cu văduve cu tot puțin peste 1000. Noi, rezerviștii militari, le oferim sprijin și consiliere în apărarea drepturilor legale care li se cuvin. Au ajuns la vârsta senectuții, puterile lor sunt tot mai slabe, dar forța morală și exemplul de luptă și sacrificiul pentru țară le țin aprinsă conștiința în memoria urmașilor”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

IMG_6770 IMG_6775 IMG_6784 IMG_6803

Previous Article
Next Article