Filiala Judeţeană ARAD ,,ZIRIDAVA”

ARADUL A SĂRBĂTORIT ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

În condițiile legale de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus, autoritățile locale arădene, împreună cu unitățile Ministerului Apărării Naționale, ale Ministerului de Interne, cu Arhiepiscopia Aradului și cu mediul universitar, au organizat marți, 1 Decembrie, două reușite manifestări aniversar-comemorative, desfășurate în două locații cu mare rezonanță în istoria Aradului și țării: Crucea Martirilor căzuți în anii 1916-1919 pentru înfăptuirea României Mari și mormintele corifeilor arădeni ai Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu.

Au participat reprezentanți ai Parlamentului European (Gheorghe Falcă și Vlad Botoș), ai Parlamentului României (senatorul Adrian Fifor și deputatul Sergiu Vlad), ai Guvernului României (secretar de stat Iulian Stana, prefectul Gheorghe Stoian, subprefect Olimpia Popa), președintele Consiliului Județean Arad – Iustin Cionca, primarul municipiului Arad – Călin Bibarț, comandanții structurilor M.A.I. din județ, reprezentanți ai cultelor religioase, ai mediului școlar și universitar, ai asociațiilor de revoluționari și ai partidelor politice.

Armata a fost prezentă printr-un detașament de militari și cadre active, sub comanda lt.col. Ciprian Filimon – comandantul C.M.J. Arad și a lt.col. Sorin Semeniuc – împuternicit la comanda B 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”.

Nu a lipsit delegația comună a filialelor județene ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor – Regina Maria”, conduse de președinții lor, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, col.(r) Sandu Crișan și col. (r) Marcel Lucaciu.

Un sobor de preoți în frunte cu P.S Emilian, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficat slujba de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, vlădica rostind și un îmbărbătător cuvânt de înțelepciune.

Pe emoționantele acorduri ale „Imnului Eroilor”, s-au depus coroane de flori la Crucea Martirilor și la mormintele celor trei mari personalități care au făcut ca Aradul să rămână în istorie drept „Capitala politică a Marii Uniri”.

Au lipsit cuvântările festive obișnuite la astfel de evenimente, dar și mult așteptata defilare militară. Nu a lipsit însă publicul, într-o zi de sărbătoare  însorită, mulți arădeni dorind să-și arate atașamentul față de istoria neamului, cu respectarea distanțării fizice și a măsurilor preventive.

Suntem datori față de înaintașii noștri și trebuie – în orice condiții – să celebrăm momentele importante din istoria neamului, între care ziua de 1 Decembrie strălucește ca un soare. Înaintașii noștri au stat drepți în fața furtunilor, oricâte vicisitudini au avut de înfruntat, iar Aradul a fost în prim planul evenimentelor de mare cumpănă de acum mai bine de un secol. Sus inima, români! Să nu ne lăsăm copleșiți de momentul nefast prin care trecem, noi și întreaga lume. România are viitor de aur, care depinde de noi toți, de unitatea și solidaritatea nostră, de încrederea în forțele regeneratoare ale neamului românesc!” a declarat gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article