Filiala Judeţeană ARAD ,, ZIRIDAVA”

Hora Unirii la Arad

Ziua Unirii – 24 ianuarie – a fost sărbătorită la Arad cu tot fastul cuvenit unui moment important din istoria României, piatra de temelie a statului român modern.

Pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Arad a avut loc o adunare solemnă la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, cadre militare active, în rezervă şi în retragere, veterani de război, elevi şi numeroşi cetăţeni cu drapele tricolore în mâini.

După intonarea Imnului de Stat, PS dr. Timotei, arhiepiscopul Aradului împreună cu un sobor de preoţi civili şi militari au săvârşit o scurtă slujbă religioasă, iar muzeograful      B. Ivaşcu de la Muzeul Judeţean a vorbit despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie. Ansamblul de dansuri populare „Mărţişorul” a prezentat o suită de dansuri populare româneşti, iar la final întreaga asistenţă s-a prins într-o frumoasă Horă a Unirii.

Rezerviştii militari s-au deplasat apoi la sediul Filialei Judeţene „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R., unde a avut loc un simpozion cu tematică adecvată, în discuţii relevându-se comuniunea spirituală şi acţională dintre oamenii simpli din popor şi elita intelectuală română din acele vremuri, unitate „în cuget şi simţiri” care a făcut posibilă alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în ambele Principate româneşti. N-a fost uitat nici rolul armatei din Moldova şi din Ţara Românească, care aştepta cu arma la picior, gata să intervină pentru a apăra Unirea hotărâtă de popor.

Manifestări dedicate Micii Uniri au avut loc şi la subfilialele Lipova şi Ineu, precum şi în multe localităţi ale judeţului.

Pentru rezerviştii militari din municipiul şi judeţul Arad, participarea la aniversarea Micii Uniri constituie o datorie de suflet şi de onoare, deoarece atunci s-au pus bazele României moderne. Exemplul de patriotism al românilor moldoveni şi munteni de acum 157 de ani dăinuie peste decenii ca o lumină călăuzitoare, iar noi cei de azi trebuie să păstrăm cu orice sacrificiu ceea ce ei ne-au lăsat ca moştenire: o ţară unită şi indivizibilă” aflăm de la prim-vicepreşedintele Filialei „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R., col.(rez.) Crişan Sandu.

Unirea de la 24 ianuarie 1859 are un ecou imens în conştiinţa tuturor românilor, ca şi personalitatea marcantă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu marile lui merite în realizarea efectivă a unificării Principatelor în anii care au urmat. Noi, ardelenii, ştim mai bine ca oricine că UNIREA FACE PUTEREA, fapt dovedit după aproape 60 de ani prin hotărârile adunării de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 şi făurirea României Mari. Astfel de aniversări festive au rolul de a întări patriotismul şi frăţia dintre români, pentru a rămâne uniţi în faţa grelelor încercări de care s-ar putea să avem parte într-un viitor nu prea îndepărtat” declară gl.lt.(rez.) Avram Cătănici, fost comandant al garnizoanei Arad, reprezentant al conducerii centrale a A.N.C.M.R.R. la manifestările omagiale de la Arad dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859.

Mr.(rez.) Dorin Ocneriu

Ziua Unirii la Arad 1Ziua Unirii la Arad 2Ziua Unirii la Arad 3Ziua Unirii la Arad 4Ziua Unirii la Arad 5

Previous Article
Next Article