Filiala Județeană Arad „Ziridava”
Rezerviştii militari arădeni, invitaţi de militarii americani şi români la „Ziua Distinşilor Vizitatori”
Luni 26 octombrie 2015, militarii Regimentului 2 Cavalerie din Forţele Terestre ale armatei SUA, împreună cu cei ai Brigăzii 18 Infanterie “Banat” din Timişoara şi ai Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos” din Galaţi, au desfăşurat la malul râului Mureş, în zona localităţilor Mândruloc-Frumuşeni din judeţul Arad, un amplu exerciţiu tactic internaţional interarme, intitulat “Dragoon Crossing ROMANIA 2015”.
Exerciţiul – la care au participat circa 250 de militari români cu 85 de mijloace tehnice, sprijiniţi de 5 aeronave militare şi de scafandri din Forţele Navale Române, precum şi 150 de militari americani cu 37 mijloace tehnice – a avut ca scop demonstrarea interoperabilităţii dintre cele două armate şi dezvoltarea capacităţii de planificare, conducere şi executare a operaţiunilor de trecere a cursurilor de apă pe transportoare amfibii şi pe pod de pontoane, sub focul inamicului.
Au fost prezenţi ambasadorul SUA la Bucureşti, ES dl. Hans Klemm, Ministrul Apărării Naţionale al României, dl. Mircea Duşa, gl.lt. Nicolae Ciucă-Şeful Statului Major General al armatei române, precum şi înalţi comandanţi militari români şi americani.
Conform procedurilor NATO şi tradiţiei deplinei transparenţe în care acţionează armata americană, a deschiderii totale spre societatea civilă, în cadrul exerciţiului a avut loc un interesant eveniment: „Ziua Distinşilor Vizitatori”, situaţie în care reprezentanţii comunităţii civile, ai autorităţilor centrale şi locale, ai diferitelor instituţii publice şi ai mass-media, au fost invitaţi să participe ca observatori la manevrele militare.
Cu această ocazie, o delegaţie a Filialei Judeţene “Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R. a participat la desfăşurarea unei părţi din exerciţiul mai sus precizat. Iată câteva impresii exprimate de camarzii arădeni prezenţi la această activitate:
Col. (rez.) Sandu Crişan: “Am fost foarte plăcut impresionat de activitatea deşfăşurată de militarii genişti în alcătuirea podului de pontoane de fabricaţie românească, între cele două maluri ale râului Mures, lucru ce a permis tehnicii prezente la acest exerciţiu trecerea râului în cele mai optime condiţii. Adevăraţi profesionişti!”
Col. (rez.) Cosor Mircea: “Militarii români şi americani au probat din nou cu succes o interoperabilitate dusă aproape de perfecţiune. Se vede clar că cele două armate partenere au experienţa lucrului în comun şi pe viitor această apropiere se va aprofunda tot mai mult”
Mr. (rez.) Grec Gheorghe: “Am urmărit cu atenţie colaborarea interarme a participanţilor la exerciţiu. Au fost prezente forţe umane şi mijloace tehnice terestre, navale şi aeriene, sincronizarea fiind perfectă. Se vede că românii şi americanii au experienţa lucrului în comun în diverse teatre de operaţii, la pace şi la război”
Slt. (rez.) Ţerigar Gavril: “Tehnica auto şi de foc americană este grozavă, iar românii au impresionat prin pregătire de luptă, iniţiativă şi disciplină în executarea misiunilor. Pe aceste premise se poate vorbi de un parteneriat româno-american plin de beneficii pentru ambele părţi”
MMP Haiduc Alexandru: “M-a impresionat tehnica de luptă americană, dar şi profesionalismul militarilor români, care au demonstrat că între noi şi americani există o compatibilitate foarte bună în ce priveşte desfăşurarea acţiunilor de luptă”
Plt.Adj.Şef. Pruteanu Laurenţiu: “Sunt mândru că militarii români s-au ridicat la nivelul partenerilor americani. Ca automobilist, m-a interesat în special tehnica de luptă specifică şi modul în care este ea folosită în câmpul tactic. Trecerea unui curs de apă pe pod de pontoane rămâne o opţiune viabilă în orice situaţie”
Sintetizând cele văzute de rezerviştii militari arădeni la exerciţiul comun româno-american, gl.mr. (rez.) Heredea Vasile-Ionel, preşedintele Filialei Judeţene “Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R. a declarat: “Un astfel de exerciţiu ne întăreşte încrederea în armata noastră şi în aliaţii din NATO. Securitatea României este garantată de parteneriatul strategic cu SUA, o chezăşie a apărării independenţei şi integrităţii statului român. Cu această ocazie s-a demonstrat încă odată faptul că militarii români sunt pe deplin pregătiţi să colaboreze cu partenerul american, ca şi cu oricare alt aliat. Noi, arădenii, ştim mai bine ca oricine acest lucru, deoarece aici funcţionează în foarte bune condiţii Batalionul Mixt Româno-Maghiar de Menţinere a Păcii, structură unică în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Iar faptul că unul dintre militarii americani prezenţi aici este român, arată odată în plus apropierea dintre armatele şi ţările noastre”.
Mr.(rez.) Dorin Ocneriu