Filiala Județeană Arad „Ziridava”

EROII SUNT VEȘNIC PRINTRE NOI

Aradul a cinstit eroii Revoluției din decembrie 1989, eveniment istoric de primă însemnătate pentru poporul român. Al doilea municipiu reședință de județ care s-a ridicat împotriva lui Ceaușescu și a comunismului nu uită că în dimineața zilei de 21 decembrie 1989 sute de muncitori și studenți au mărșăluit pe străzi scandând lozinci anticeaușiste și de sprijin pentru Timișoara. Nu au întâmpinat rezistență din partea forțelor de ordine, așa că în fața Palatului Administrativ (pe-atunci sediul Comitetului Județean al P.C.R.) s-au strâns tot mai mulți, mii de cetățeni alăturându-se manifestației. Curând a prins glas o scandare care a dat curaj și mai mult maselor populare „Armata e cu noi!”, semn cert că militarii din Arad au fost primii din țară care au permis revoluționarilor anticomuniști să manifesteze neîngrădit și să-și strige durerile și nevoile, pe care și armata le resimțea din plin.
Dacă în timpul revoltei anticeaușiste nu s-a înregistrat niciun mort la Arad, odată cu victoria revoluției și fuga lui Ceaușescu din 22 decembrie, ca și în zilele următoare până la procesul și execuția cuplului dictator, Aradul înregistrează paradoxul neașteptat și nedorit al celor 21de morți și mai mulți răniți. Cauzele sunt doar bănuite și nu s-a făcut lumină în ce privește teroriștii care au tras în populație, provocând confuzie și groază și silind armata să riposteze cu foc. Sunt umbrele situației nefericite dintr-un oraș martir fără violență, dar cu victime ce puteau fi evitate.
Comemorarea celor căzuți în municipiu, în județ sau în alte locuri decât cele de baștină a cuprins și anul acesta o paletă largă de manifestări organizate de autoritățile locale pe durata a patru zile, culminând cu ceremonialurile militare și religioase desfășurate în fața Palatului Administrativ, la sediul Poliției Arad și la unitatea militară din Cetatea Aradului, locuri de pioasă amintire în ce privește evenimentele din urmă cu 32 de ani.
Au participat, cu respectarea măsurilor de prevenire a pandemiei, membrii asociațiilor de revoluționari, reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei municipiului, ai Arhiepiscopiei Ortodoxe și ai cultelor religioase, comandanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, alte persoane din mediul cultural, școlar, universitar și economic al Aradului.
Din partea asociațiilor județene ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor-Regina Maria” a fost prezentă o numeroasă delegație care a depus coroane de flori la monumentele eroilor.
Ca participant activ la revoluție, sunt bucuros că memoria celor căzuți pentru libertate și democrație este cinstită așa cum se cuvine. Cu toate greutățile de-acum, faptele lor curajoase, care au sfidat moartea și au dus la căderea dictaturii lui Ceaușescu, au avut rol determinant în devenirea democratică a țării noastre și înscrierea pe drumul european și mondial pe care-l parcurgem azi. Glorie și slavă eroilor revoluției din decembrie 1989” a declarat președintele de onoare al Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R., general-maior (r) Vasile-Ionel Heredea.
Al doilea municipiu reședință de județ care s-a ridicat la lupta anticomunistă îi comemorează cu pioșenie, dar și cu fastul cuvenit, pe cei care au căzut sub gloanțe în cele zile de foc. Nu doar la ei trebuie să ne gândim în aceste clipe, ci și la toți manifestanții din Arad și din țară care au zguduit, prin solidaritatea și hotărârea lor, sistemul opresiv ceușist. Prin eroi și prin cei rămași în viață s-a dărâmat dictatura și s-au pus bazele societății democratice din România de azi” ne spune colonel (r) Sandu Crișan, președinte executiv al Filialei „ZIRIDAVA” și președinte al Filialei Județene ”ZĂRANDUL” Arad a A.N.V.R.
Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article