Filiala Judeţeană ARAD ,,ZIRIDAVA”

ZIUA REZERVISTULUI MILITAR –

SĂRBĂTORITĂ ÎN GARNIZOANELE ARĂDENE

În cele trei garnizoane ale judeţului Arad unde funcţionează componente ale Filialei Judeţene „Ziridava” a ANCMRR – Arad, Lipova şi Ineu – s-au organizat frumoase ceremonii dedicate aniversării unor evenimente cu adânci semnificaţii pentru cadrele militare în rezervă şi în retragere din acest frumos judeţ de graniţă al ţării: 90 de ani de la înfiinţarea primei structuri asociative a rezerviştilor militari din România (1925); 25 de ani de la reînfiinţarea acestei structuri, după „îngheţul” politico-ideologic din anii comunismului (1990); 5 ani de la dobândirea personalităţii juridice de interes public de către Filiala Judeţeană şi Subfiliala Lipova (2010); 5 ani de la instituirea prin lege a Zilei Rezervistului Militar din România-31 mai (2010).

După ceremonialurile festive de la Lipova şi Ineu  a avut loc adunarea generală aniversară a Filialei Judeţene, desfăşurată la Cercul Militar Arad. Preşedintele Filialei, gl.mr. (r) Vasile-Ionel Heredea a adresat cuvântul de salut membrilor asociaţiei şi distinşilor invitaţi, reprezentanţi ai miliatarilor activi (Batalionul Mixt Româno-Maghiar de Menţinere a Păcii şi C.M.J. Arad), formaţiunilor M.A.I. (Poliţie, Jandarmi, ISU), Instituţia Prefectului, Primăria Arad, C.J. Arad, Arhiepiscopia Ortodoxă şi alte culte religioase, instituţii economice, culturale, educative şi mass-media. Apoi s-a ţinut un Te-Deum în amintirea camarazilor trecuţi la cele veşnice, după care s-a dat citire Mesajelor adresate cu ocazia Zilei Rezervistului Militar de către Preşedintele României  Klaus Iohannis, de către Vicepremierul Gabriel Oprea, de către Ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa şi de către Preşedintele ANCMRR „Al.I. Cuza” Bucureşti, gl.(r) dr. Mihai Iliescu.

A urmat înmânarea de diplome aniversare membrilor Filialei Judeţene şi colaboratorilor care au avut şi au în continuare merite deosebite în activitatea Asociaţiei şi înaintarea la gradul următor a unor membri ai Filialei. Un moment deosebit de emoţionant a fost acela în care numărul 5 al publicaţiei STINDARD, editată de Filiala Judeţeană Arad a ANCMRR  a fost prezentat asistenţei, putând fi achiziţionat de la standuri împreună cu alte apariţii editorilae semnate de membri şi colaboratori ai Asociaţiei, care fac parte din filiala „Ioan Slavici” Arad a Ligii Scriitorilor Români.

Îmi face o deosebită plăcere să felicit toţi rezerviştii militari din judeţul Arad şi din întreaga ţară, cu ocazia zilei de 31 mai – Ziua Rezervistului Militar din România. Suntem un segment important al societăţii civile, ne apărăm în mod legal drepturile şi ne asumăm cu cinste îndatoririle de rezervişti ai armatei active, gata oricând să ne apărăm patria şi pământul românesc” declară preşedintele filialei, gl.mr. (rez) Vasile-Ionel Heredea.

Din partea Asociaţiei Naţionale, gl..lt. (r) Avram Cătănici a spus: „Vă aduc salutul camarazilor din toată ţara, odată cu cele mai calde aprecieri pentru activitatea filialei arădene, care este una de frunte pentru rezerva armatei române. Vrem să ştiţi că preşedintele ANCMRR şi Consiliul Director se preocupă îndeaproape de elaborarea şi transpunerea în practică a strategiei pe termen mediu şi lung prin care se apără drepturile şi interesele cadrelor militare în rezervă şi retragere din România, strategie care are ca piloni principali însăşi filialele judeţene, «cărămizile» de bază ale construcţiei noastre asociative”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un frumos spectacol de cântece şi dansuri populare şi cu masa festivă, la care toţi invitaţii, militari şi civili deopotrivă, au savurat tradiţionala fasole la cazan cu şuncă şi cârnaţi, gustosul meniu specific militar.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

IMG_2678 IMG_2685 IMG_2689 IMG_2692 IMG_2694 IMG_2700 IMG_2705 IMG_2726

Previous Article
Next Article