Filiala Județeană Alba „Gemina”
Episcopul Emilian Birdaş, comemorat la împlinirea unui secol de la naşterea sa, la Alba Iulia.
Astazi, 22.11.2021 se implinesc 100 de ani de la nasterea episcopului Emilian Birdas. La bustul episcopului din parcul Mihai Eminescu s-a comemorat implinirea unui secol de la nasterea acestuia.
Episcopul Emilian Birdaş a rămas în conştiinţa credincioşilor din Alba ca unul dintre artizanii reînfiinţării Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, în anul 1975.
Emilian Birdaş s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, aflat pe atunci în plasa Lăpuş din judeţul Someş. A intrat de tânăr ca frate în Mănăstirea Rohia (1935), fiind uns în monahism tot acolo sub numele Emilian şi hirotonit îndată ierodiacon şi ieromonah (1941). Şi-a început studiile la seminarul monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1936, dar le-a întrerupt din cauza ocupaţiei Transilvaniei de Nord. A slujit o perioadă ca administrator parohial în unele parohii din jurul Rohiei şi în jurul Mănăstirii „Sf. Ilie” din Topliţa (1942-1944). După absolvirea Facultăţii protosinghelul Emilian Birdaş a fost numit ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din Bucureşti (1953-1957), apoi a devenit vicar administrativ la Episcopia Romanului şi Huşilor (1957-1963). În anul 1958 a fost hirotesit arhimandrit. Ulterior, a devenit preot-paroh al Catedralei Încoronării din Alba Iulia (1963-1973), unde la acel moment nu exista episcopie. La 11 iunie 1973 arhimandritul Emilian Birdaş a fost ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titlul “Răşinăreanul”, fiind hirotonit întru arhiereu la data de 12 septembrie 1973.
În anul 1975, guvernul comunist a decis reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, cu atribuţii de administrare a parohiilor din judeţele Alba şi Mureş. Emilian Birdaş având un rol foarte important în luarea acestei decizii. Episcopul Emilian a fost ales la 14 decembrie 1975 ca episcop al noii structuri bisericeşti. A fost instalat ca episcop în Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia la 25 ianuarie 1976.
Dincolo şi deasupra tuturor celor înşiruite în această cronică, în spatele oricăror acţiuni şi aspecte supuse evaluărilor noastre omeneşti, mai severe sau mai îngăduitoare din punct de vedere critic, nu putem să vedem altceva decât lucrarea Capului nevăzut al Bisericii, lucrarea Mântuitorului Hristos, care îşi reactivează, care readuce la viaţă, ceea ce vitregiile timpului şi ale istoriei distrug. Aşa s-a întâmplat şi cu scaunul episcopal de la Alba Iulia iar vrednicul de pomenire episcopul Emilian n-a fost altceva decât colaboratorul de pe pământ al acestei lucrări tainice.
La eveniment au participat un sobor de preoti, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Plesa, consilieri judeteni si locali, cadre militare in rezerva si in retragere membrii ai filialei Alba ,,Gemina”, cetateni ai orasului. Au fost depuse coroane de flori
col(rtr) Panduru Nicolae