Filiala Județeană Alba

Martirii Horea, Cloşca şi Crişan au fost comemoraţi   la Alba Iulia
Ziua Națională Horea, Cloșca si Crișan, Alba Iulia, 2 noiembrie 2023 
Glorie Eternă Eroilor Martiri ai Neamului Românesc !

        Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.

Pisanie din Golgota românească!

        Mucenici ai Domnului și ai românismului luminat și tolerant, Horea, Cloșca și Crișan cer din moarte întregirea trupurilor și mângâierea durerilor sfâșietoare…. ! Sângele lor vuiește și strigă… precum țipătul lui Hristos! Nici măcar nu vă puteți închipui ce înseamnă zdrobirea cu roata… de la degetele de la picioare spre bătăile inimii și ale sufletului… !
        Roata cu tăișul ei feroce, lovitură cu lovitură, sângerare și agonie lucidă, despărțirea de viață, de familie, de sărbătorile de Crăciun și de Învierea Domnului… ! Despărțirea de viața rămasă de trăit, de bucuriile și tristețile inimii, despărțirea de meșteșugul cositului, de prispele unde legănau copiii vara, despărțirea de cântatul cocoșilor, despărțirea de nopțile cu greieri lunatici… ! Despărțirea de închinatul și rugăciunile către puterile cerești…. ! De toate astea și de altele netrăite s-au despărțit pentru a se încununa cu propriul lor sânge întru cinstirea și ridicarea neamului lor spre mântuire…. !
        Astăzi le scriem cu sângele nostru, sânge izvorât din sângele lor…. scurs în potirul sacru numit pământul românesc, așa împreună… ne întregim și noi și domniile lor, ne întregim ca sunetele tulnicului în chemări peste viață și peste moarte…. !
La activitate au participat și cadre militare în rezerva și în retragere membrii ai filialei noastre.
Col.(rtr) Teodorescu Victor

Previous Article
Next Article