FILIALA JUD. ARGEȘ „POSADA” a A.N.C.M.R.R

09 iunie 2021 – Căminul Cultural al Comunei ALBEȘTII  DE  ARGEȘ. Întâlnirea grupului Iubitorilor de Cultură „Suflet Românesc” ce s-a desfășurat sub genericul „Tradiții, proză, muzică și poezie la Albești pe la chindie”.

 ORGANIZATORI:
– Revista „Suflet Românesc”, redactor – șef prof. dr. George BACIU;
– Filiala Județeană Argeș „POSADA” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, președinte colonel (rtr.) Laurențiu  DOMNIȘORU.
INVITAȚI:
– Oameni de cultură din județele Vâlcea și Argeș
GAZDA:
– Biblioteca Publică din comuna Albești, bibliotecar Marilena  RĂDULESCU.
– Mânăstirea Antonești – prin bunăvoința părintelui consilier Marian – Ovidiu VLĂSCEANU și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

DIN PROGRAM:
1. Prezentare cărți: Zenovia ZAMFIR;
* „ Amintiri ale măreției trecutului îngropat de veacuri”;
* „Cultura și dragostea de aproapele nostru în vremuri de restriște”;
* „În veșnicia unei clipe”;
2. Meșteșugul opincăritului – Alexandru ILINCA;
3. Mic spectacol de muzică și poezie cu participarea: Tatianei MĂRCOIANU, Andradei DIACONESCU și Viorel – Adrian  CHERĂSCU.
     Conform tradiției, participanții la activitate au fost primiți cu pâine și sare la Căminul Cultural din Albeștii de Argeș. După cuvântul de „bun venit” al doamnei bibliotecar Marilena RĂDULESCU, domnul profesor doctor George BACIU a deschis lucrările activității literare.
         Doamna Oana CÂRSTOVEANU, coregraful ansamblului „Hora” de la Albeștii de Argeș, ne-a prezentat costume populare îmbrăcate de doi tineri frumoși de pe meleagurile albeștene.
         Doamna Zenovia ZAMFIR, bibliotecară la Biblioteca „Antim Ivireanu” din Râmnicu Vâlcea, a vorbit despre importanța satului românesc, arătând că „satul este patria poporului român din vremuri imemoriale. Aici suntem acasă de la început de lume, în sat ieși din timp și istorie și intri în timpul și istoria devenite veșnicie.” Acesta este un citat din cartea domniei sale „Amintiri ale măreției trecutului îngropat de veacuri”. Ne-a prezentat apoi cartea „Cultura și dragostea de aproapele nostru în vremuri de restriște” și cartea „În veșnicia unei clipe”. Ne-a povestit despre satul Stănești – Vâlcea, unde a văzut lumina zilei și de darul făcut satului de Preasfințitul Părinte Calinic, Mânăstirea Suiești. Apoi ne-a amintit de comuna Glăvile unde s-a născut Bartolomeu Anania, mare om de cultură, mitropolit al Ardealului.

         Vestitul meșter popular Alexandru ILINCA, salută publicul și vorbește despre meșteșugul opincilor și necesitatea purtării lor la costumul popular românesc. A prezentat opinci vechi de peste 80 de ani, din piele foarte groasă de vită, opinci din tablă purtate de fierari, opinci din zona Vâlcii de peste 140 de ani, opinci din cel de-al Doilea Război Mondial din roată de motocicletă, lanț antiderapant pentru opinci.
         Doamna Tatiana MĂRCOIANU, realizator de emisiuni culturale și rapsod popular ne-a prezentat câteva cântece foarte frumoase.
         Domnul director Viorel – Adrian CHERĂSCU a recitat, cu mare talent actoricesc, poezia „Cetatea Neamțului” de George Coșbuc.
        Părintele Marian-Ovidiu  VLĂSCEANU a mulțumit pentru invitația la această activitate literară și a prezentat aspecte de la recenta vizită în Moldova a Înaltului Ierarh Calinic Argeșeanul la sfințirea bisericii din satul natal Cracăul Negru. A dezvăluit că surpriza activității literare va fi vizitarea Mânăstirii și a muzeului de la Antonești – Corbeni.
        Doamna Cristina MINCU mulțumește pentru invitație și apreciază evenimentele organizate care merită a fi consemnate.
         Un epigramist al Clubului din Câmpulung Muscel ne-a recitat câteva epigrame hazlii.
         În semn de recunoștință pentru activitatea prezentată la întâlnirea literară, organizatorii activității au oferit Diploma Omagială „Profesor Cezar BĂDESCU” participanților.
         A urmat deplasarea la Mânăstirea Antonești, unde ghidul nostru, părintele Marian – Ovidiu  VLĂSCEANU ne-a prezentat Mânăstirea și istoricul ei și Muzeul de costume populare românești din partea locului.
         Activitatea s-a încheiat cu o fotografie de grup. Vă prezentăm imagini de la activitate.
 PREȘEDINTELE  FILIALEI  JUDEȚENE  ARGEȘ „POSADA”
Colonel ( rtr.) Laurențiu  DOMNIȘORU

Previous Article
Next Article