COMUNICAT Nr.2 din 26.01.2016

Stimați camarazi,

Având în vedere evenimentele din data de 24.01.2016, respectiv scoaterea în stradă a unor cadre militare în rezervă și în retragere, pentru a ”combate cu mânie proletară” Ordonananța „criminală nr. 57” a guvernului Cioloș, care ar fi avut ca scop „tăierea pensiilor militarilor”, ne putem întreba dacă a fost necunoaștere sau rea credință, în ce privește OUG. 57/2015, a cărei anulare o susțin „protestatarii”.

În primul rând, ordonanța respectivă a fost elaborată de specialiști juriști din cele trei structuri, respectiv Armată, M.A.I. și S.R.I., înainte de instalarea noului guvern, care a acceptat propunerea, cu scopul de a asigura o recalculare pe cât posibil favorabilă a pensiilor aflate în plată care, oricum, nu pot fi diminuate.

În al doilea rând, soluția găsită pentru a asigura o creștere rezonabilă a pensiilor recalculate,  a fost modificarea unor prevederi care nu sunt clare în legea 223/2015, promulgată de președintele României. Astfel, legea respectivă nu prevede scoaterea din baza de calcul a drepturilor cuvenite pentru Ordinul Meritul Militar, aceste drepturi însemnând 10%, 15% sau 20%, cele mai multe fiind cele din urmă. În această situație, dacă baza de calcul ar fi început de la 80% până la 100%, s-ar fi putut valorifica numai 15%  din baza de calcul de (la 65% la 80%), restul, de la 80% până la 100% fiind ocupat  de O.M.M., care nu era scos din baza de calcul. Nimeni dintre cei care au sărit ca arși să se ”anuleze” OUG 57/2015 nu s-a gândit la acest adevăr aritmetic. Totuși, prin scoaterea O.M.M. în afara bazei de calcul, cuantumul total al pensiei recalculate cu aplicarea OUG menționate, ar putea depăși 100% cu 6% pe cel recalculat în baza legii inițiale, iar dacă se va aproba și amendamentul privind scoaterea în afara bazei de calcul a pensiei suplimentare, procentul care depășește 100% ar fi de 15%.

O altă „plângere” se referă la faptul că în art. 28, modificat prin OUG 57/2015, nu ar fi prevăzute toate drepturile militarilor, de tip salarial. Numai că toate aceste drepturi sunt incluse în „solda brută!” Modificarea art. 28 se referă numai la sume primite în afara drepturilor obișnuite, respectiv sume pe care militarii le primesc sub formă de ajutoare personale. Totuși, acest articol, în varianta OUG 57, cuprinde și trei prevederi de includere în baza de calcul, respectiv primele de clasificare, de specializare și de ambarcare.

În consecință, anularea OUG 57/2015 ar avea ca rezultat reducerea apreciabilă a eventualelor majorări ale pensiilor aflate în plată, mai ales pentru cadrele militare disponibilizate, instigate la acțiuni nedemne și păguboase pentru militari, de către șefii unei structuri care funcționează ilegal și neconstituțional, așa zisul sindicat al cadrelor militare disponibilizate (pensionate), care vor, nici mai mult, nici mai puțin, decât să dea jos guvernul!

Le amintim respectivilor că militarii nu au astfel de „atribuții”!

BIROUL  PERMANENT  CENTRAL al A.N.C.M.R.R.

COMUNICAT Nr. 2 din 26.01.16

Previous Article
Next Article