COMUNICAT nr 15 din 24.09.2018

În baza Planului de relaţii internaţionale al ANCMRR ”A.I.Cuza” pe anul 2018, ca urmare a activităţilor desfăşurate în cadrul componentei internaţionale a sărbătoririi Zilei Rezervistului Militar, în perioada 30 mai – 01 iunie a.c. de la Arad, două delegaţii ale asociatiei noastre au participat la activităţi organizate de camarazii noştri din Bulgaria şi Turcia.

Astfel, la invitaţia preşedintelui Uniunii Ofiţerilor şi Subofiţerilor în Rezervă din Republica Bulgaria, gl.lt. (r) Zlatan STOYKOV, o delegaţie condusă de preşedintele ANCMRR a participat la activităţile din cadrul Adunării Naţionale a Rezerviştilor Militari, desfăşurate în localitatea KAZANLAK, în perioada 14 – 16 septembrie a.c.

Activitatea din localiatea KAZANLAK s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Republicii Bulgare, Rumen RADEV, a viceprim-ministrului şi ministru al apărării,  Krasimir KARAKACHANOV şi cu participarea unor cadre active din unele unităţi operative bulgare.

Programul activităţilor a permis delegaţiei române să se întâlnească cu înalţii demnitari bulgari, să participe la exerciţii demonstrative cu tehnică militară, cu subunităţi de operaţii speciale şi la programe cultural-artistice. De asemenea, evenimentele au prilejuit un schimb eficient de opinii şi experienţă din domeniile de interes comun privind situaţia socială, drepturile şi obligaţiile rezerviştilor militari, precum şi exprimarea susţinerii cursului ascendent al relaţiilor bilaterale.

Urmare a cursului ascendent al realţiilor bilaterale dintre ANCMRR ”A.I.Cuza” şi Asociaţia Ofiţerilor de Rezervă din Turcia ”TESUD”,  delegaţia condusă de gl.lt.(r) Neculai BĂHNĂREANU a efectuat o vizită oficială, în perioada 18 la 22 septembrie a.c. la ANKARA şi ISTANBUL, la invitaţia preşedintelui TESUD, gl.lt.(r) Erdogan KARACUŞ

Vizita în Turcia a marcat două evenimente majore care dau substanţa viitoarelor relaţii bilaterale.

Participarea delegaţiei române (singura delegaţie străină invitată) la ceremonia dedicată „Zilei Veteranilor”, alături de înalţi demnitari civili şi militari din gevernul turc, desfăşurată la Memorialul ATATURK, semnifică aprecierea deosebită acordată de către partea turcă rolului şi locului asociaţiei noastre în promovarea imaginii Armatei Române, a relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre ţările şi popoarele noastre.

Cele de mai sus, într-o formă mai dezvoltată, sunt instituţionalizate în primul Acord de parteneriat semnat la ANKARA între cele două Asociaţii, la 19 septembrie 2018.

La semnarea documentului, cei doi preşedinţi au subliniat faptul că, prin acest Acord se deschid noi orizonturi de colaborare şi cooperare în interes reciproc, nu numai în beneficiul asociaţiilor noastre dar şi în cel al celor două Armate.

De asemenea, s-a făcut precizarea că baza colaborării dintre cele două asociaţii o vor constitui actvităţile concrete desfăşurate în comun, în spiritul şi litera Acordului de parteneriat, în principal prin iniţierea şi derularea de activităţi între filiale noastre locale. În acest sens, în cel mai scurt timp vor fi perfectate între asociaţiile noastre aspectele de ordin tehnic pentru planificarea şi derularea activităţilor cu începere din ianuarie 2019.

Prezenţa delegaţiei române în Turcia a mai fost oficializată, de către partea turcă, printr-o primire a deleagţiei române la Direcţia Generală de Personal din cadrul Ministerului Apărării, precum şi prin faptul că la solicitarea Ambasadei Române la ANKARA, delegaţia a fost primită de amabasadorul român şi ataşatul apărării.

Din programul vizitei, mai menţionăm discuţiile cu reprezentanţii celor 6 filiale locale ale TESUD din ISTANBUL care ş-au exprimat susţinerea pentru prevederile acordului şi disponibilitatea pentru a demara contacte cu filiale ale ANCMRR.

În contextul derulării relaţiilor internaţionale ale ANCMRR ”A.I.Cuza” vă mai precizăm că delegaţia asociaţiei noastre va fi prezentă la BELGRAD, în periada 16 -18 octombrie a.c. pentru a participa la activităţile dedicate  aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Pensionarilor Militari din Republica Serbia.

Detaliile vor fi aduse la cunoştinţă filialeor interesate printr-un viitor comunicat.

PATRIE  ONOARE  DEMNITATE

Președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ”Alexandru Ioan Cuza”

General- locotenent (r)  //Neculai BĂHNĂREANU//

COMUNICAT Nr.15 din 24.09.2018

Previous Article
Next Article