COMUNICAT Nr. 11 din 22.10.2020

În baza celor convenite pe timpul discuțiilor de la Câmpina (a se vedea comunicatul nr. 10 din 20.07.2020),  în perioada 19-20 octombrie a.c. a avut loc vizita președintelui Asociației Rezerviștilor din Forțele Armate Germane, președintele comisiei de control al serviciilor de securitate, membru al Parlamentului German, domnul profesor universitar doctor Patrik SENSBURG.

Programul vizitei a constat în discuții bilaterale și schimb de opinii cu privire la proiectul de Acord de Parteneriat, în data de 19 octombrie și primiri la Ministerul Apărării Naționale, a doua zi.

Oficialul german, însoțit de președintele ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza” și vicepreședintele și șef al Departamentului Relații Internaționale au fost primiți de către ministrul apărării naționale și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării în cadrul a două întâlniri separate.

Discuțiile cu ministrul apărării sau axat în principal pe teme ale sistemelor de constituire și pregătire ale  Rezervei din cele două țări și ale locului și rolului structurilor noastre asociative în acest domeniu.

Excelența sa, domnul ministru, a ținut să mulțumească celor două structuri asociative pentru reușita inițierii cooperării, exprimând sprijinul său pentru dezvoltarea acesteia pe viitor. Totodată a lansat invitația, domnului SENSBURG de a efectua, cu proxima ocazie, o vizită la un Centru de pregătire a  rezerviștilor voluntari.

La Statul Major al Apărării, au avut loc informări reciproce detaliate și tehnice asupra formelor și metodelor de pregătire a rezerviștilor de către structura asociativă germană.

Domnul general-maior Vasile TOADER a apreciat că o asemenea discuție era așteptată, necesară și binevenită în contextul strategic actual, apreciind și contribuția reprezentaților structurii noastre asociative la elaborarea „analizei strategice a apărării”. Cu privire la proiectul de acord de parteneriat, domnul general a susținut că Statul Major al Apărării va sprijini, în limita reglementărilor actuale, realizarea obiectivelor și derularea activităților prevăzute de acord.

La încheierea vizitei oaspetelui german, cei doi președinți au convenit ca semnarea acordului să aibă loc în cadrul unei ceremonii cu participare de nivel  secretar de stat din ambele Ministere ale Apărării, la București, cel mai probabil în luna martie 2021, la o dată ce va fi convenită ulterior.

Președintele ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza” a menționat domnului SENSBURG, faptul că este foarte mulțumit de pașii efectuați până în prezent în inițierea cooperării bilaterale și la rugat să transmită camarazilor germani cele mai bune gânduri de la camarazii români.

PREŞEDINTELE ASOCIAȚIEI NAȚIONALE A CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ȘI ÎN RETRAGERE „Alexandru Ioan Cuza”                                    General-locotenent (r) // Neculai BĂHNĂREANU //