Camarazi rezerviști la reuniune în orașul lui Brâncuși 

In perioada 01.09-03.09 ,promoția 1974 a Școlii Militare de Ofițeri de Art. si RAA Brasov (printre  care multi sunt membri ai unor Filiale si Subfiliale ale ANCMRR-Bacău,Cluj, Dolj, Galați, Hunedoara, Hațeg, Brasov, Prahova, Sectorul 5 Bucuresti) a realizat revederea anuală (hotărâre luată la cea de-a 40-a aniversare a promoției) la Tg.Jiu, organizator fiind  gl.bg(r) Pop Manta Teodor și sotia sa col(r) Pop Manta Rodica. In cadrul programului, sâmbătă 02.09 2017 am fost primiți în Sala de Conferințe a Palatului Administrativ de către prefectul de Gorj dl. Ciprian Florescu. La inceputul cuvântului său, si-a exprimat emoția întâlnirii cu grupul nostru având în vedere că este fiu de ofițer, a absolvit Liceul Militar Alba Iulia si a urmat anul intâi la A.F.A, dupa care din motive personale s-a retras; in continuare ne-a prezentat situația social,economică și culturală  la zi și în perspective a județului si a răspuns la întrebările adresate. Presa locală, sub titlul „Intâlnire de înalt grad” a  relatat pe larg evenimentul.

Cu informațiile la zi primite de la Centrul Național de informare si promovare turistică, am vizitat  mai intâi cele 3 elemente ale operei monumentale de for public – Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără Sfârșit (ansamblu închinat eroilor români căzuți în Primul Război Mondial) și Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, Eroina de la Jiu. În continuare ne-am deplasat la mănăstirea Tismana, unde, printer altele, am fost impresionați de muzeul BNR, care cuprinde grota  in care, în 1944 a fost depozitată Trezoreria BNR și 3t de aur al statului polonez. De la Tismana am ajuns la Hobița unde am vizitat Casa memorială  a părintelui sculpturii moderne în întreaga lume, Constantin Brâncuși. Ghidul de aici ne-a surprins cu informați inedite din viața personală și artistică  a titanului Brâncuși.

Duminica, 2 septembrie am vizitat mănăstirea Lainici unde, la finalul expunerii, călugărul-ghid ne-a adresat o intrebare neașteptată – Care este scopul vietii? Răspunsurile noastre s-au dovedit a fi incomplete, ele atingând doar latura materială, exluzând-o pe cea mai importantă, spirituală, lucru  care pe multi dintre noi ne-a pus pe gânduri și ne-a impus  necesitatea  de a  reflecta mai adânc și să-i îndemnăm și pe cei din jurul nostru să facă la fel.

La finalul revederii, toți colegii am apreciat efortul depus de familia organizatoare căreia    i-am acordat nota maximă. Ne-am despărțit cu amintiri plăcute de la reuniune, imortalizate pe peliculă de col(r) Adrian Băloiu – președintele Subfilialei Hunedoara a ANCMRR, un pasionat al artei fotografice și cu gândul la reuniunea următoare din 2018, anul sărbătoririi centenarului Marii Uniri.

Gl.bg(r) C-tin Antohe

Previous Article
Next Article