ANIVERSARE  50  de ANI

Promoția 23  August 1967 a Școlii Militare Superioare de Ofițeri de Artilerie Antiaeriană și Radiolocație  ”Leontin Sălăjan ” Brașov a sărbătorit, in perioada  8-12  august 2017, împlinirea  a 50 de ani de la absolvire . Am descins în locația fostei instituții, devenită astăzi Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă ” pe aceeași stradă „Mihai Viteazul” de altădată, începând cu orele prânzului în ziua de 8 august 2017 până seara târziu . Să vezi și să nu crezi. După 50 de ani au venit toți cei trei șefi de promoție, respectiv col. ing.(r)  DAN SÂRBU, artilerie și rachete antiaeriene, col. ing.(r)  IOAN GHERASIM, radiolocație și col. ing.(r)   PAVEL POȘTARU, radiolocație bord avion, dând din start senzația că suntem prezenți „in corpore”, inclusiv  trecuții la cele veșnice, printre care și locotenent colonelul de radiolocație EROU  LUCIAN MIHAI GEAMĂNU, căzut la Revoluția din Decembrie 1989, cărora le-am adus, în dimineața zilei de 9 august, un pios omagiu la biserica „Sfinții Petru și Pavel” aflată  în incintă.

Am fost întâmpinați cu deosebită căldură de comandantul (rectorul) Academiei Forțelor Aeriene, domnul general de flotilă aeriană prof.univ.dr. Vasile BUCINSCHI, care ne-a făcut o succintă prezentare a trecutului și mai ales a perspectivei de dezvoltare a prestigioasei instituții pe care o conduce. Tuturor participanților, cât și celor care din motive de sănătate nu au putut fi prezenți, li s-au înmânat o ”DIPLOMĂ   ANIVERSARĂ 50”, un album ”Amintiri din Școala Militară” și un DVD făcute prin grija și munca col.(r) Ștefan FODOREA. Depănând amintiri și reînviind imagini ne-am reamintit, printre povețele primite de la profesorii și comandanții noștri din „vremea brașoveană”   și îndemnul conferențiarului universitar doctor inginer Dumitru Trăușanu privitor la examene : ”Elevul acestei școli militare tehnice de ofițeri trebuie să aibă o ținută de academician și să dea un răspuns ingineresc!”.  N-am analizat academismul  ținutei, insă  cei mai mulți dintre noi au devenit  ingineri, iar ceilalți au ajuns stat majoriști, printre care 4 generali, respectiv gl.mr.(r)  Marin  STAFIE, gl.mr.(r) Alexandru DASCĂL, gl.bg.(r)  Doru VASILESCU  și  gl.bg.(r) Ștefan  POP, specialiști de clasă, sau comandanți cu rezultate notabile oriunde armata i-a repartizat și le-a încredințat misiuni. Întâmplator sau nu, semicentenarul  bucuriei  noastre ca absolvenți coincide cu centenarul pe care națiunea română îl aniversează de la celebrele bătălii din vara anului 1917 la Mărăști, Mărășești, Oituz, cu centenarul lui „Pe aici nu se trece” intrat de-a pururi în istoria neamului românesc, iar asta ne dă un plus de măreție și onoare , un plus de entuziasm ostășesc. Cred că am identificat și individualizat corect promoția între celelalte absolvente ale acestei prestigioase instituții de învățământ  militar  național.

Seara am petrecut împreună cu soțiile la Casa Armatei Brașov, locul unde pe timpul școlii se organizau baluri. În următoarele două zile am vizitat împrejurimile Brașovului aducându-ne aminte de excursiile pe care le organizam în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Sper să fiu în asentimentul tuturor colegilor prezenți la această frumoasă  manifestare, in asentimentul tinerilor locotenenți de acum 50 de ani, spre a încheia  cu răspunsul militarilor care tocmai au fost felicitați :  SERVIM  PATRIA !

Col.(r) ing. Marin ANDREI

Scoala Militara Brasov Promotia 1967

IMG_9385 IMG_9388 IMG_9392 IMG_9394

 

 

Previous Article
Next Article