ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza” Filiala Județeană Tulcea “Contraamiral Iacob Bălan”

SEDINTA COMITETULUI  CONSULTATIV AL PERSOANELOR VÂRSTNICE – TULCEA

Astăzi, marți 26.02.2019, in prezenta domnului LUCIAN FURDUI –prefectul judetului Tulcea, a doamnei ANDALUZIA LUCA –viceprimar  al municipiului si a domnului NICOLAE MIHAI – consilierul Presedintelui Comitetului Judetean, s-a desfășurat ședinta Comitetului Consultativ al Persoanelor Varstnice.

La sedință au participat mai mulți sefi de structuri deconcentrate  și instituții, reprezentanti ai mass-media locale, dar si o delegatie a A.N.C.M.R.R. “Contraamiral Iacob Bălan” Tulcea formată din prim-vicepresedintele acesteia, cpt. cdor. (r.) STOICA ROMEO,  cpt. cdor. (r.) DUMITRESCU OVIDIU – președintele C.J. al Persoanelor Vârstnice si col. (r.) NASTAC GHEORGHE – secretar executiv al  C.J. al Persoanelor Vârstnice .

Tematica abordată in cadrul ședintei a fost de un real interes pentru vârstnici, referindu-se la problemele legate de infecțiile virale din perioada sezonului rece, iar in partea a doua, la măsurile intreprinse de CJPC pentru protejarea persoanelor vârstnice in raport cu contractele incheiate cu societățile de telefonie, cablu, banci.

Pentru inceput, doamna dr. LAURENTIA MILITARU – medic primar epidemiolog, a prezentat o situatie la nivelul judetului privind cazurile de infectii, boli transmisibile si viroze respiratorii, arătând ca anul trecut au fost inregistrate:

-6699 – infectii respiratorii;   -1435 – pneumonii;  – 41- cazuri de gripa, in Tulcea, neînregistrandu-se niciun deces.

Tipul de virus gripal identificat, este de A(H1) si A(H3). Toate persoanele suspicionate si investigate pentru gripa, au fost persoane nevaccinate cu vaccinul antigripal sezonier. Probele luate au fost lucrate la Institutul Cantacuzino.

Doamna dr. a concluzionat că in acest moment, la nivelul judetului, Tulcea nu se confrunta cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent. In incheierea primei părti, a prezentat unele măsuri sanitare pentru prevenirea problemelor de infectii respiratorii si gripă și a raspuns cu amabilitate la toate intrebarile puse de cei prezenti.

In partea a doua a activității, domnul comisar șef  DUMITRU COLAXIZ – seful C.J. al Protectiei Consumatorului a prezentat un Raport privind masurile intreprinse de CJPC Tulcea pentru protejarea persoanelor varstnice în raport cu contractele incheiate cu societățile de telefonie mobile, cablu, bănci, arătând că în 2018 in domeniul comunicațiilor electronice s-au înregistrat 128 de reclamații, soluționate 5 prin recuperari/restituiri de sume catre cei păgubiți, soluționate  amiabil 90, restul fiind neîntemeiate.

In domeniul financiar-bancar au fost 19 reclamatii, una fiind intemeiata si recuperata suma, 5 solutionate amiabil si restul de reclamatii fiind neintemeiate.

Participantii la ședinață, împreună cu șeful Protectiei Consumatorilor au purtat discutii pe aceasta temă, oferind solutii pentru unele cazuri cu care se confrunta persoanele vârstnice in raporturile de consumatori față de diversi agenti economici, ca la incheierea unor contracte sa nu fie inselati sau in necunostinta de cauza.

In incheiere, domnul prefect LUCIAN FURDUI a dat unele indicatii pentru imbunătățirea activitatilor si a multumit celor doi sefi de structuri pentru prezentarea materialelor, precum si celor prezenti la Sedinta.

      Consemneaza: cpt. cdor. (r.) Romeo STOICA

 

Previous Article
Next Article