Filiala Județeană „Ziridava” Arad

Vizită la Bekescsaba a Filialei A.N.C.M.R.R. Arad

Conform înţelegerii stabilite în data de 31 mai 2016, când delegaţia Clubului Rezerviştilor Militari din judeţul Bekeş, Ungaria, a venit la Arad, iată că a venit rândul Filialei Judeţene „Ziridava” Arad a Asociaţiai Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere să onoreze invitaţia camarazilor unguri.

Duminică, 30 octombrie 2016, circa 30 de membri ai Filialei arădene s-au deplasat în judeţul vecin din Ungaria, unde au fost întâmpinaţi de preşedintele CRM col.(r) Zahorán Gyorgy, col.(r) Nagy Zoltan-secretar şi stegar Strbik Mihály-membru în conducerea CRM Bekes.

Camarazii unguri au condus delegaţia română la sediul Clubului, unde s-a vizitat sala tradiţiilor militare ale judeţului Bekes, apoi s-au deplasat cu toţii la parcela eroilor din cimitirul oraşului Bekescsaba, unde s-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor şi s-au ţinut alocuţiuni despre jertfa militarilor de toate naţiile căzuţi pe fronturile Războaielor Mondiale şi în lupta contra regimurilor totalitare.

Acum un secol, în armata austro-ungară erau soldaţi şi ofiţeri din toate colţurile Imperiului: austrieci, maghiari, croaţi, români, sârbi, slovaci, polonezi, evrei ş.a. Toţi cei care au căzut pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial îşi găsesc aici loc de veşnică odihnă şi îi cinstim aşa cum se cuvine, ca eroi, fără deosebire de naţionalitate sau religie” a spus în cuvântul său col.(r) Zahorán Gyorgy.

A urmat un tur la pas prin frumosul oraş Bekescsaba, reşedinţa judeţului Bekes din Ungaria, vecin de graniţă cu judeţul Arad. Oraşul are o vechime de peste 700 de ani, o populaţie de peste 60.000 de locuitori, dintre care circa 4% români şi este presărat cu monumente şi obiective cultural-turistice interesante.

Spre prânz, grupul de rezervişti militari români şi maghiari – la care s-au adăugat şi trei ofiţeri de la CRM Szeged (cu care Filiala arădeană s-a întâlnit în 3 septembrie 2016) format din mr.(r) Csepy Lászlo-preşedinte, col. (r) Siny Imre-preşedinte de onoare şi mr.(r) Kispál Jenö-membru în conducere – a ajuns la Sala de Sport, în împrejurimile căreia era în plină desfăşurare tradiţionalul Festival al Cârnaţilor, manifestare cultural-gastronomică pentru care oraşul Bekescsaba este vestit. Circa 40 de echipaje de măcelari preparau de zor cârnaţii, după reţete numai de ei ştiute, sub atenta supraveghere a exigentului juriu care superviza concursul de cârnaţi. Un cuvânt de laudă pentru echipajul Filialei Arad, format din col.(r) Kászoni Zoltán, col.(r) Isac Ştefanache, MMP(r) Duniov Nicolae, plt.adj (r) Sebeşan Vasile şi maistrul măcelar Roşca Petre, care a primit aprecieri laudative pentru calitatea cârnaţilor preparaţi. Între timp, pe mai multe scene evoluau trupe şi formaţii muzical-coregrafice, iar la standuri se servea o gamă variată de bunătăţi din carne şi preparate.

Cu ocazia acestei vizite, delegaţia oficială a Filialei Arad a A.N.C.M.R.R. – din care n-au lipsit preşedintele gl.mr.(r) Heredea Vasile-Ionel, col.(r) Crişan Sandu-primvicepreşedinte, col.(r) Uioreanu Victor şi MMP(r) Nastasa Nistor-preşedinte respectiv vicepreşedinte subfiliale Ineu şi Lipova, col.(r) Alexa Vasile-cenzor, lt.col.(r) Aniculăesei Mihai-vicepreşedinte, col.(r) Bursa Constantin-preşedinte Filială Cultul Eroilor, precum şi alţi membri ai Biroului de conducere al Filialei – a purtat discuţii cu partea ungară, stabilindu-se cadrul instituţional al colaborării prieteneşti dintre rezerviştii militari din judeţele Arad şi Bekes, prin acţiuni comune în diferite domenii: cultural, social, divertisment, sport, cinstirea eroilor şi a tradiţiilor militare comune, protecţia socială a rezerviştilor militari, realizarea de proiecte cu finanţare europeană, şamd.

„Astăzi am pus bazele unei noi colaborări între militarii în rezervă din România şi Ungaria, după cele iniţiate de conducerile centrale ale celor două foruri asociative ale armatelor de rezervă din ţările noastre, A.N.C.M.R.R. respectiv B.E.O.S.Z. şi după contactul similar cu cel de azi avut în luna septembrie cu camarazii de la Szeged. Istoria relaţiilor româno-ungare este foarte îndelungată şi are aspecte atât pozitive cât şi negative, funcţie de epoci şi de stăpânitori. Ca parteneri şi aliaţi în cadrul NATO, ca vecini şi trăitori milenari în acest spaţiu geo-politic, ca militarii români şi unguri, trebuie să căutăm, să găsim şi să promovăm aspectele care ne apropie şi care ne unesc, nu cele care ne învrăjbesc. Doar aşa vom contribui şi noi, prin proiectele comune şi prin specificitatea fiecăruia, la multiculturalitatea Europei Unite, la un climat de pace şi colaborare în zona central-europeană” a declarat preşedintele Filialei Judeţene „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

dscn0706 dscn0711 dscn0716 dscn0718 dscn0722 img_20161030_100817 img_20161030_113913 img_20161030_114035

Previous Article
Next Article