MARE SĂRBĂTOARE ÎN FILIALA „ZIRIDAVA” ARAD A A.N.C.M.R.R.

Membrii Filialei „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R. și invitații lor au sărbătorit Ziua Rezervistului Militar 2018 cu mare fast, pe parcursul a trei zile, prin manifestări omagiale, comemorative, informative și de relaxare, în diferite locații din municipiul și județul Arad.

Din partea conducerii centrale a A.N.C.M.R.R. a participat o delegație condusă de președintele asociației gl. lt. (r) Neculai Băhnăreanu, alături de dânsul venind gl.lt.(r) Virgil Bălăceanu – primvicepreședinte,  gl.mr. (r) Marian Buciuman – vicepreședinte, gl.bg.(r) Vasile Ilieș – membru în Biroul Permanent Central, gl.bg.(r) Dan Niculescu – președinte A.D.M.R.R. și col.(r) Niculae Pășcuț – consilier Relații Internaționale.

Întrucât anul acesta conducerea centrală a A.N.C.M.R.R. a adăugat acestei sărbători și o componentă internațională, au fost alături de noi delegațiile asociațiilor de rezerviști militari din Bulgaria (gl.lt.r. Zlatan Stoykov, col.r. Hristo Simeonov), Italia (c-dte Giuseppe Filippo Imbalzano), Serbia (gl.lt.r. Lujbomir Draganjac, col.r. Zvonimir Pesici), Turcia (gl.bg.r. Fikret Salih Tolunguc, lt.col.r. Omer Tutumlu) și Ungaria (gl.lt.r. Karoly Hazuga, col.r. Udvardy Endre).

Miercuri, 30 mai, la ora 19,00, primarul Municipului Arad Gheorghe Falcă și vicepreședintele Consiliului Județean Arad Sergiu Bîlcea, au primit delegația A.N.C.M.R.R. central, delegațiile străine și delegația Filialei Județene „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R. condusă de președintele gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea. Au fost discutate diversele modalități de colaborare și cooperare instituțională între Filiala județeană și organele administrației locale, evidențiindu-se rolul civic deosebit, exemplul de patriotism și de respect față de lege și ordine pe care-l reprezintă rezerviștii militari pentru ceilalți cetățeni.

Președintele A.N.C.M.R.R. a înmânat primarului Aradului și vicepreședintelui Consiliului Județean distincții din partea Asociației rezerviștilor militari, apoi a urmat o conferință de presă axată pe componenta relațională dintre militari și societatea civilă, precum și pe apropierea și cooperarea dintre armatele țărilor NATO, la nivel balcanic și european.

La întâlnire au participat consulul onorific al Italiei E.S. Roberto Sperandio, precum și gl.bg. Nicolae Tonu – locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, col. Mircea Gologan – comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „Gl. Grigore Bălan” Bistrița, lt.col. Mihai Ioniță – comandant al Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” Arad, lt.col. Ciprian Filimon – comandant al  Centrului Militar Județean Arad, col.(r) Sandu Crișan – președinte ANVR Arad, col.(r) Constantin Bursa – președinte AN „Cultul Eroilor-Regina Maria” Filiala Arad. Seara s-a încheiat cu un dineu oficial oferit de președintele A.N.C.M.R.R., gl.lt.(r) Neculai Băhnăreanu.

Festivitățile din ziua de 31 Mai au debutat la Cercul Militar Arad cu Adunarea Solemnă dedicată Zilei Rezervistului Militar din România, unde președintele A.N.C.M.R.R. „Al. I. Cuza”, gl.lt.(r) Neculai Băhnăreranu, a salutat invitații și a adresat un mesaj ocazionat de însemnătatea zilei. Apoi a înmânat distincții de onoare (medalii, embleme, plachete, diplome) membrilor asociației care s-au evidențiat în activitățile organizate, precum și unora dintre distinsele personalități locale sau naționale, militare și civile, care prin activitatea lor sprijină Asociația cadrelor militare în rezervă și în retragere din România. Plachete aniversare au fost înmânate și membrilor delegațiilor străine, în semn de apreciere și de solidaritate militară internațională.

În luările de cuvânt care au urmat, a fost remarcată colaborarea militară dintre țările din vecinătatea strategică a României, membre NATO sau în curs de aderare, atenția tot mai ridicată și starea permanentă de alertă față de situația politico-militară din lume, oportunitatea și importanța misiunilor de menținere a păcii, precum și  parteneriatele rezerviștilor militari ca punți de apropiere între oameni, între armate și țări.

Pe lângă cei prezenți cu o zi înainte, manifestarea a fost onorată de oaspeți de seamă: Secretarul de stat din Ministerul Apărării, Nicolae Nasta, deputații de Arad Dorel Căprar (președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților) și Florin Tripa, președintele C.J.A. Iustin Cionca, subprefectul de Arad Damian Vasilică, șeful Direcției Resurse Umane din M.Ap.N. gl.mr. Liviu Lungulescu, directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor col. Alin Preda, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj Napoca gl.bg. Virgil Pop, reprezentanții structurilor M.A.I. din Arad precum și numeroase personalități ale mediului cultural, economic, politic, spiritual și universitar arădean, semn al prețuirii de care se bucură A.N.C.M.R.R. la nivel central și local.

Au fost prezenți de asemenea ca invitați președinții Filialelor A.N.C.M.R.R. Bihor – gl.bg.(r) Vasile Creț, Sibiu – col.(r) Ioan Părean și vicepreședintele Filialei Timiș, gl.bg.(r) Vasile Paul, dar și președinții filialelor arădene ale asociațiilor rezerviștilor din M.A.I. și S.R.I., cu care A.N.C.M.R.R. colaborează îndeaproape, la toate nivelele, pentru apărarea drepturilor legale ale rezerviștilor proveniți din M.Ap.N. și din celelalte componente al sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

La ora 11,30 întreaga asistență s-a deplasat la Monumentul Ostașului Român din centrul Aradului, unde a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor oficiată de ÎPS arhiepiscop Timotei în fruntea unui sobor de preoți militari și civili. Secretarul de stat Nicolae Nasta a citit Mesajul ministrului Apărării Mihai Fifor cu ocazia Zilei Rezervistului Militar, urmat de depunerea de coroane de flori la monument și defilarea Drapelului de Luptă și a Gărzii de Onoare constituită din militari ai Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad.

Masa festivă care a urmat a adunat în fața gustoasei fasole militare cu ciolan pe gazde și oaspeți deopotrivă, încântați cu toții de frumosul spectacol de muzică și dans susținut de fanfara Diviziei 4 Gemina, de apreciații soliști vocali arădeni Alexandra și Lucian Drăgan și de formația de dansuri „Florile Mureșului” Vladimirescu.

După-amiaza, delegația centrală a A.N.C.M.R.R., împreună cu delegațiile străine, cu comandantul brigăzii Bistrița, comandantul C.M.J. Arad, comandantul Batalionului 191 și cu mai mulți membri din conducerea Filialei Județene „Ziridava” Arad, au plecat într-o interesantă călătorie prin județ.

Primul popas a fost la impozantul monument al eroilor „Detașamentului Păuliș”, unde primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin a făcut un remember al evenimentelor eroice din urmă cu 74 de ani, apoi s-au depus coroane de flori și s-a ținut un moment de reculegere în amintirea militarilor eroi căzuți acolo.

Excursia a continuat pe Drumul Vinului din Podgoria Aradului, prin localitățile pitorești și prin orășelele cochete, pline de verdeață, de pe Valea Crișului Alb, până la cunoscuta stațiune balneară Moneasa. Aici, primarul Ioan Herbei, împreună cu gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea (proprietarul vilei-hotel Cerbul Albastru) au oferit oaspeților o seară de neuitat. Bucatele tradiționale românești, pălinca, vinul și muzica au dezlegat limbile și au apropiat participanții, fiecare mesean simțindu-se obligat – dar și mândru – să adreseze gazdelor cuvinte de mulțumire și aleasă apreciere. A fost și prilejul unui schimb de cadouri simbolice între delegațiile participante, odată cu promisiunea fermă a permanentizării contactelor reciproce, prin semnarea unor protocoale de colaborare.

A doua zi, 1 iunie, ciripitul păsărilor și susurul râului de sub geam nu le-a îngăduit prea multă zăbavă în paturi, cu toții ieșind la o plimbare în aerul pur și răcoros al dimineții însorite, pentru care Moneasa este vestită. După micul dejun și o nouă rundă de discuții prietenești (limba engleză fiind un numitor comun al cvasitotalității participanților), a avut loc pregătirea pentru defluire spre aeroportul din Timișoara a delegațiilor străine, prin grija comandantului C.M.J. Arad. Despărțirea de partenerii români a fost emoționantă, strângerile de mâini și îmbrățișările camaraderești fiind nesfârșite.

După plecarea prietenilor din străinătate, au pornit spre Arad și românii, o ultimă întrunire având loc la sediul Filialei Arad a A.N.C.M.R.R. Făcând un prim bilanț al sărbătoririi Zilei Rezervistului Militar 2018 la Arad, președintele A.N.C.M.R.R., gl. lt.(r) Neculai Băhnăreanu a concluzionat: „A fost o acțiune foarte reușită, care reflectă fără putință de tăgadă viabilitatea Asociației noastre, modul în care este ea percepută și cunoscută de autorități și de cetățeni. Este bine ca militarii în rezervă, de orice proveniență, să se alieze, să formeze un corp comun, numai astfel putându-și apăra și prezerva drepturile legale, amenințate de interesele mărunte ale unor oameni politici care nu realizează că militarii sunt credincioși până la moarte jurământului față de țară. În ce privește componenta internațională evidențiată aici, prietenii din cele cinci țări reprezentate au avut doar cuvinte de laudă și sunt deschiși colaborărilor instituționale viitoare, cât mai curând de pus în practică. Adresez mulțumiri Filialei Arad, președintelui acesteia, gl.mr.(r) Heredea – prietenul meu, celor din jurul lui, care și-au adus aportul la reușita acestui eveniment foarte apreciat. Aradul se arată a fi un util prim pas spre o inițiativă pe care – dat fiind succesul din acest an de debut – o putem permanentiza, și anume sărbătorirea Zilei Rezervistului Militar la filialele din teritoriu”.

La rândul său, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei „Ziridava” Arad, a spus: „Ne bucurăm că Aradul a fost ales de conducerea A.N.C.M.R.R pentru a găzdui această importantă activitate și ne-am străduit să iasă totul foarte bine. A fost greu, dar suntem foarte încântați de aprecierile primite de la camarazii de la București și de cei din țară și din străinătate. La rândul meu, mulțumesc colegilor din Filială pentru implicarea lor plenară, mulțumesc camarazilor din armata activă, dar și autorităților publice locale și partenerilor care ne-au ajutat. Suntem bucuroși de oaspeți întotdeauna și vă așteptăm să veniți cât mai des în mijlocul nostru”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

 

Previous Article
Next Article