IN MEMORIAM Gl.(r) MIRCEA MOCANU

Biroul Permanent Central al ANCMRR anunță, cu profund regret, încetarea din viață, la data de 29.12.2016 a celui ce a fost general (r) MIRCEA  MOCANU.

Domnul General s-a născut  la 2 iunie 1927 în comuna Boroaia, jud. Baia (astăzi Suceava), comună care a dat țării până în prezent 5 generali, 2 profesori universitari, gazetari, stareț de mânăstire, scritori și mulți alți intelectuali. La 11 ani, în 1938 a intrat la Liceul Militar ”Ștefan cel Mare” pe care l-a absolvit în 1946. Între anii 1946 și 1948 a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie Antiaeriană din București, pe care le-a terminat ca șef de promoție. Până în 1953 a fost Profesor de Trageri în cadrul Școlii Militare. După 1953 până în 1958 a comandat regimentele de artilerie antiaeriană din garnizoanele Brașov și Reșița. În perioada 1958 -1964 a fost Comandatul Școlii Militare de Ofiţeri de Radiolocaţie, apoi al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri de Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie Brașov.

În 1964 a intrat, ca student, la Academia Militară, unde a rămas după absolvire ca Șef al catedrei Apărare Antiaeriană pâna în 1970.  Între anii 1970-1974  a fost  Şeful Artileriei Antiaeriene a Trupelor de Uscat iar între 1974-1975 – Comandantul Trupelor de Artilerie şi Rachete Antiaeriene din Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului.

În 1975 a fost numit Comandantul Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului, funcție din care a ieșit la pensie în 1990.

Numele fostului generalul (r) MIRCEA  MOCANU va rămâne în istoria Armatei României ca una din personalitățile de seamă care a contribuit din plin la dezvoltarea Armei Artilerie și Rachete Antiaeriene, conducând în țară și străinătate nenumărate aplicații cu această armă din dotarea Armatei Române. A purtat cu cinste și demnitate haina militară timp de 52 de ani ca persoană activă și încă 26 de ani ca rezervist.

Dispariția dintre noi a Domnului general(r) Mircea MOCANU lasă un gol în sufletul tuturor camarazilor cu care a lucrat, ale tuturor celor care l-au cunoscut, o durere fără margini în familia sa.

Dumnezeu să-l aibă în paza Sa,

să-i lumineze calea în lumea celor drepți.

in-memoriam-gl-r-mircea-mocanu

Previous Article
Next Article