Filiala Tulcea „Contraamiral IACOB BĂLAN”

ZIUA DRAPELULUI IN GARNIZOANA TULCEA

În 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”
Tricolorul ar fi fluturat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Pleșuva (zona Comarnic – jud. Prahova) Astfel, arborarea de către Vaillant (profesor și director al „Colegiului Sf. Sava” din București1831-1834), a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.
În timpul revolutiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică (1848 – 1849), 14/26 iunie, când a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului național.
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specific.
Ca in toate garnizoanele din țară și în Tulcea s-a serbat Ziua Drapelului.
Activitatea s-a desfășurat in Piața Tricolorului ( Civica) in prezența acelorași personalități și Instituții (Structuri) in care se desfășoară marea majoritate a activităților comemorative si cu o participare consistentă din partea A.N.C.M.R.R. „Contraamiral IACOB BĂLAN” – M.Ap.N si M.I. Tulcea.

Mai jos, cateva imagini cu momentele principale din această dimineață…

Consemneaza : cpt.cdor.(r.) ROMEO STOICA

       Foto:          col.(r.) SAVA SERBENCU

 

Previous Article
Next Article