Filiala Juțeană „ZIRIDAVA” ARAD

”Felicitări camarazilor de la Ineu

pentru frumoasa primire pe care ne-au făcut-o”

 Joi, 5 iulie a.c., Filiala Ineu a ANCMRR a primit vizita unei numeroase delegații de prieteni, formată din membri ai Cluburilor Rezerviștilor Militari din Bekescsaba și Szeged – Ungaria, dar și camarazi de la Arad și Lipova. Ghid și gazdă le-a fost președintele Filialei Ineu a ANCMRR, mr.(r) Octavian Dămoc, împreună cu o parte din camarazii din filiala ineuană.

Primul popas a fost făcut la casa-muzeu a familiei de profesori Ciocan din Șicula, unde au fost primiți tradițional cu pâine și sare și au putut vedea multe din elementele unei gospodării țărănești, păstrate cu mândrie de vrednicii dascăli care nu și-au uitat originile.

Periplul a continuat pe Dealul Viilor de la Ineu, unde au trecut prin curtea meșterului popular Dinu, care transformă cu migală cioatele de lemn și tulpinile de răchită în obiecte de uz casnic, adevărate opere de artă populară.

Apoi s-a poposit la casa de vacanță a familiei primarului din Ineu Călin Abrudan și a cumnatului său, lt.col. (r) Mihalache Cezar, oameni faini și bucuroși de oaspeți. După o gustare binevenită, la umbra prunilor încărcați de rod, s-a revenit în pitorescul orășel de pe Crișul Alb, unde au fost vizitate bisericile de toate cultele, Cetatea Ineului și monumentul dedicat marelui luptător Gheorghe Doja, simbol de dârzenie și sacrificiu pentru libertatea popoarelor român și maghiar, pe postamentul căruia s0au depus coroane de flori din partea delegațiilor române și maghiare.

Ultimul punct din program a fost la vestitul han Moara cu Noroc, unde prof. Aurel Dragoș a făcut o interesantă prezentare a istoriei Ineului și a locurilor din proximitatea orașului.

Cu această ocazie s-au oferit distincții onorifice conducătorilor delegațiilor maghiare: mr.(r) Csepi Laszlo (Szeged), lt.col.(r) Nagy Zoltan (Bekescsaba) și traducătorului Toth Ferenc – pentru contibuția lor deosebită la strângerea legăturilor de prietenie dintre rezerviștii militari din Ungaria și din România.

Au mai primit distincții viceprimarul Ineului Ionel Alb, comandantul CMJ Arad lt.col. Ciprian Filimon, gl.mr.(r) Vasile Ionel Heredea – președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a  ANCMRR, gl.bg.(r) Vasile Băețan – președinte de onoare al Filialei Ineu a ANCMRR și col.(r) Sandu Crișan – președinte filiala ANVR Arad, ca semn de mulțumire și apreciere pentru tot ce fac – fiecare specific muncii sale – pentru binele rezerviștilor militari din județul Arad.

Întâlnirea s-a finalizat cu o minunată petrecere, antrenul muzical-coregrafic fiind susținut de grupul vocal „Ineuanii” și de formația de dansuri populare „Doina Crișului”.

A fost o întâlnire foarte reușită, care a îmbinat distracția cu documentarea, cu acest prilej aflând lucruri inedite despre zona Ineului, unde istoria are un rol de căpătâi în conștiința localnicilor. Felicit filiala Ineu, felicit și aduc mulțumiri familiei Stela și Octavian Dămoc pentru aportul lor la frumoasa primire, felicit autoritățile locale și pe toți cei implicați în reușita acestei zile de neuitat pentru noi. Sunt în asentimentul prietenilor maghiari când fac aceste aprecieri binemeritate și ne dorim continuarea perteneriatului nostru în cele mai bune auspicii” au fost cuvintele cu care gl.mr.(r) Vasile Ionel Heredea a concluzionat reușita manifestare cuprinsă în programul anual de colaborare cu camarazii din Ungaria.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article