Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”

CINSTIREA CELOR CARE AU SUFERIT TEROAREA COMUNISTĂ
Arădenii au comemorat în cadru festiv victimele terorii comuniste care timp de 45 de ani și-a lăsat amprenta nefastă peste România.
La impozantul monument situat pe malul Mureșului, lângă Palatul Cultural, a avut loc o ceremonie cu slujbă de pomenire a celor care au murit în închisorile comuniste, în lagăre sau în luptă cu miliția și securitatea.
ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a rostit apoi un cuvânt de înțelepciune, în care a legat această manifestare de cadrul sărbătorilor laice și creștine ocazionate de venirea primăverii și reînvierea naturii prin mugurii crescuți din rădăcinile și tulpinile perene, așa cum perene sunt și vlăstarele poporului român  venite să înlocuiască pe cei căzuți pentru libertate și democrație.
Președintele Filialei Județene a Asociației Naționale a Foștilor Deținuți Politici, Vasile Ciobancan, a evocat în cuvinte emoționante sacrificiul celor care nu aveau altă vină decât aceea că erau oameni cu stare, oameni care gândeau liber și care erau un pericol pentru regimul comunist. Din cei peste 1000 de membri câți avea în anul 1990, filiala arădeană mai numără acum doar 34, toți bătrâni și suferinzi, însă cu mulțumirea că au apucat sfârșitul crudului regim care le-a distrus viețile.
A urmat depunerea de coroane de flori la monument, din partea A.F.D.P., a Prefecturii și structurilor M.A.I., a Garnizoanei Arad și Batalionului 191 I. „Col. Radu Golescu”, a Primăriei Arad, a filialelor arădene ale asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere, veteranilor de război și asociației „Cultul Eroilor-Regina Maria”, a universităților „Vasile Goldiș” și „Aurel Vlaicu” și din partea partidelor politice.
Este un moment potrivit să rememorăm anii cutremurători, de frică și de jertfă, ani în care mulți români curajoși au avut parte de un sfârșit teribil, iar alții au suferit chinuri de nedescris în temnițele și în lagărele comuniste. Aradul se înscrie cu litere de sânge în cartea – încă nescrisă pe de-a-ntregul – a rezistenței anticomuniste din România. Cinste celor care nu și-au plecat capul în fața unui sistem dur și neomenos, adus în țara noastră de străini, dar preluat cu elan de mulți români obedienți și fără coloană vertebrală” a declarat col.(r) Constantin Bursa, membru în Comitetul Director al Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. Alexandru Ioan Cuza” și președinte al Filialei Județene „Avram Iancu” Arad a Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article