Filiala Județeană „Ziridava” Arad a ANCMRR

„EROII  NU  MAI  AU  NEVOI

EROII  NE  MAI  AU  PE  NOI”

 CINSTIREA  EROILOR  „DETAȘAMENTULUI  PĂULIȘ”

    A 74-a aniversare a luptelor de la Păuliș s-a desfășurat timp de două zile cu un fast deosebit, dată fiind încadrarea ei în contextul manifestărilor dedicate Anului Centenar „100 de ani de la Marea Unire”,  ambele fiind momente de reală mândrie și simțire patriotică pentru arădeni.

Ceremonialurile militare și religioase, de pomenire și cinstire a eroilor căzuți în luptele antihorthyste din 13-20 septembrie 1944 au debutat sâmbătă 15 septembrie, la cimitirul Eroilor „Detașamentului Păuliș” din Radna-Lipova prin parastas, evocări și depuneri de coroane. Apoi la Biserica Ortodoxă din Păuliș s-a săvârșit din nou parastasul de pomenire a eroilor, urmat de cuvântări evocatoare și un frumos program de cântece și versuri patriotice susținut de elevii din Păuliș și Sâmbăteni.

Apogeul sărbătorii a avut loc la impozantul monument de pe șoseaua Arad-Păuliș, unde sute de participanți au ascultat rugăciunile de pomenire și cuvântările oficialităților și ale veteranilor de război. La sfârșit s-au depus coroane de flori la monument, iar Drapelul de Luptă și Garda de Onoare au defilat în acordurile fanfarei Brigăzii 18 „Decebal” din Timișoara.

Doar trei dintre nonagenarii veterani ai „Detașamentului Păuliș” au putut veni să-și comemoreze camarazii căzuți în lupte: președintele Mihai Popescu de la Argeș, Bebe Osman de la Brașov și Virgil Streinu de la Lugoj, împovărați de anii senectuții, dar cu amintirea acelor zile de foc și sânge încă proaspăt în minte.

Au onorat cu prezența deputații de Arad Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian Todor, președintele Consiliului Județean Arad -Iustin Cionca, gl.bg. Nicolae Tonu-locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina Cluj-Napoca”, col. Mihaela Ionescu-șef de Stat Major al C.M.Z. Timiș, lt.col. Ciprian Filimon-comandant CMJ Arad, ÎPS Timotei-arhiepiscopul Aradului, Florentina Horgea-prefectul județului Arad, primarul orașului Lipova Mircea Jichici, primarul comunei Păuliș Ioan Turcin, primarul comunei Ghioroc Corneliu Popi-Morodan, consilieri județeni, municipali, orășenești și comunali, reprezentanți ai instituțiilor M.A.I., M.Ap.N., ai mediului politic, economic, cultural, școlar și universitar arădean.

Filiala Județeană „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R. a fost reprezentată de o numeroasă delegație în frunte cu președintele gl.mr. (r) Vasile-Ionel Heredea, iar Filiala Județeană „Zărandul” Arad a A.N.V.R. de președintele col.(r) Sandu Crișan și mai mulți membri veterani de război.

Ziua de duminică, 16 septembrie, a fost dedicată atât eroilor, cât și armatei active.

Ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor a primit raportul în Piața Avram Iancu din centrul Aradului, unde apoi a avut loc serviciul religios întru pomenirea eroilor de la Păuliș și a tuturor eroilor Neamului Românesc, căzuți în războaie, în lagăre și închisori, știuți și neștiuți, a căror amintire trebuie purtată cu cinstea, respectul și pioșenia pe care faptele lor o pretind de la tinerele generații.

Și ca un arc peste timp, ostașii de azi au preluat datoria sfântă de apărare a patriei, pe care eroii și veteranii le-o transmit ca pe cea mai de preț comoară și taină a Jurământului militar. În semn de dăruire plenară sub faldurile drapelului tricolor și de destin îngemănat cu Patria Română, gl.bg. Nicolae Tonu a înmânat ministrului Apărării Mihai Fifor, arhiepiscopului Timotei Seviciu, prefectului Florentina Horgea, primarului Gheorghe Falcă și vicepreședintelui C.J. Arad Sergiu Bâlcea câte un Drapel cu inscripția „România 100 ”, dedicat Anului Centenar pe care Armata Română îl serbează alături de întregul popor.

A urmat depunerea de coroane la Monumentul Ostașului Român, defilarea tehnicii de luptă și a subunităților M.Ap.N. și M.A.I. în frunte cu lt.col. Mihai Ioniță-comandantul Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad.

La finalul manifestării, publicul prezent a asistat la exerciții demonstrative ale militarilor și la o interesantă prezentare a tehnicii de luptă din dotarea Armatei Române.

GLORIE ȘI SLAVĂ EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC!

Mr.(r) Dorin Ocneriu

 

Previous Article
Next Article