Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.,,Alexandru Ioan Cuza”

CENTENARUL INTRĂRII ARMATEI ROMÂNE ÎN ARAD

17 mai 1919 17 mai 2019

    Se împlinesc 100 de ani de la intrarea în orașul Arad a Regimentului 6 Vânători de Munte din armata regală română, comandat de colonelul Theodor Pirici. Armata română venea să garanteze instalarea și funcționarea instituțiilor Regatului României și aplicarea Hotărârii de unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

În tot timpul scurs de la acea dată magică, în care românii din Ardeal și Banat au spus la unison „Vrem să ne unim cu țara”, administrația ungurească nu a cedat frâiele conduceri în orașul Arad și în județ, ca de altfel în toată partea de vest a țării. Ba mai mult, bande înarmate de soldați unguri terorizau populația românească, ucigând fără discernământ civili români sau chiar membri ai Gărzii Naționale Române. Nici măcar Misiunea Franceză nu a reușit să stăvilească crimele și teroarea maghiară, care a culminat în aprilie 1919 cu intrarea în ținuturile românești a armatei guvernului bolșevic al lui Bela Kun, dedându-se la atrocități de neînchipuit. Riposta armatei române a fost promptă, ofensiva din Ardeal ajungând până la Tisa.

În acest context complicat, în data de 17 mai 1919, un regiment românesc a venit la Arad pentru a asigura instalarea și funcționarea organismelor Statului Român.

Intrate pe drumul care acum poartă numele Calea 6 Vânători, trupele române au fost primite cu flori și urale de populația Aradului, majoritar românească.

În cinstea acestui măreț eveniment de la care se împlinesc 100 de ani, în seara zilei de 16 mai 2019 a fost organizată la Palatul Cultural din Arad o frumoasă ceremonie dedicată militarilor, prin care autoritățile locale din municipiu și județ, împreună cu cetățenii, și-au arătat stima și respectul pentru armata activă, de rezervă și veteranii de război.

Asistența în picioare a aplaudat intrarea în sală a generalului (r) Vasile-Ionel Heredea – președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., flancat de lt.col. Ciprian Filimon – comandantul garnizoanei Arad și de mr. Albin Oprea – șef de stat major al Batalionului 191 Infanterie din Arad.

Alături de ei pășeau cu demnitate col.(r) Sandu Crișan – președintele Filialei Județene „ZĂRANDUL” Arad a A.N.V.R. și col. (r) Constantin Bursa – președintele Filialei Județene „AVRAM IANCU” Arad  a A.N. „Cultul Eroilor – Regina Maria”, urmați de ofițeri și subofițeri activi și în rezervă, cu toții în uniforme de gală.

Au luat cuvântul, spunând cuvinte de înaltă apreciere la adresa armatei, ÎPS Timotei arhiepiscopul Aradului, viceprimarul municipiului Arad Călin Bibarț, președintele Consiliului Județean Iustin Cionca și vicepreședintele Consiliului Județean Sergiu Bâlcea.

Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea a salutat publicul în numele armatei active, de rezervă și a veteranilor de război: „Armata a intrat în Arad acum 100 de ani în numele Regelui Ferdinand, pentru a garanta Marea Unire și funcționarea instituțiilor Statului Român. Armata de azi apără democrația și ordinea constituțională, conform jurământului față de țară și popor. Mulțumesc autorităților locale și dvs., tuturor care participați la această frumoasă ceremonie. Prin noi, îi cinstiți pe ostașii care au apărat România întregită. Trăiască Armata Română! Trăiască România!

Apoi, președintele filialei arădene a înmânat distincții camarazilor săi și reprezentanților instituțiilor civile și militare cu care colaborează.

Seara s-a încheiat cu un minunat concert susținut de Filarmonica din Arad și cu o recepție oferită de primarul Aradului.

Manifestările dedicate Centenarului intrării armatei române în Arad și instaurarea administrației românești s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile și au cuprins o paletă largă de acțiuni menite să marcheze acest important eveniment din viața municipiului și județului nostru: simpozioane, lansări de carte, expoziții, concurs de literatură patriotică și altele.

Punctul culminant a fost ceremonialul de reconstituire a întâmpinării armatei române și defilarea din centrul municipiului Arad din după-amiaza zilei de 17 mai 2019. La tribuna oficială au urcat primarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Iustin Cionca, arhiepiscopul Timotei Seviciu, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor publice locale, primari de orașe și comune și militari în rezervă și retragere din Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. în frunte cu președintele gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Un grup de actori în costume de epocă, împreună cu militari de la Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad îmbrăcați în uniforme din Primul Război Mondial, au pus în scenă momentul în care comandantul Regimentului 6 Vânători de Munte din Armata Regală română, col. Theodor Pirici, a fost întâmpinat oficial de autoritățile de atunci. Documentele de epocă spun că ajuns la Primărie, colonelul Pirici a fost întâmpinat cu respect de autoritățile locale: comisarul guvernului Ferdinand Gresn, primarul dr. Fráncisc Sárkányi, ispravnicul Silvestru și vicarul episcopal Mihail Păcățianu.

Primarul Sárkány a rostit cuvintele: „Domnule colonel, suntem onorați să vă primim în Arad, cu nădejdea că armata română va respecta viețile și averile cetățenilor, oricare ar fi nația și religia lor”.

Iar colonelul Pirici i-a răspuns: „Am venit la Arad în numele regelui Ferdinand, regele tuturor românilor. Armata română a venit ca să apere oraşul. Fiţi convinși că toate măsurile pe care le vom lua vor avea de scop numai interesele poporului, fără deosebire de confesiune şi naţionalitate. Aici se vor aplica legile Statului Român și orice călcare a legii sau atentat contra Statului Român va fi pedepsit cu cea mai mare străjnicie”.

Ceremonia de-acum a continuat cu intonarea Imnului Regal și a Imnului României, apoi a avut loc parada militară, urmată de parada portului popular, în care peste 2000 de cetățeni din localitățile arădene și artiști ai formațiilor folclorice au defilat prin fața tribunei, în pași de dans și cu muzica interpretând melodii populare românești.

Au urmat discursurile oficiale, președintele CJA Iustin Cionca și primarul Gheorghe Falcă elogiind faptele de acum un veac ale înaintașilor, dar și munca plină de rezultate frumoase pe plan edilitar a cetățenilor județului și municipiului Arad.

Cu acest eveniment de seamă s-au încheiat manifestările cultural-științifice, dedicate împlinirii a o sută de ani de la instaurarea administrației Regatului României în Arad.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article