Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

     „EROII NU MOR NICIODATĂ”
       A 73-a aniversare a victoriei de la Păuliș din septembrie 1944 s-a desfășurat sâmbătă, 16 septembrie 2017, în prezența a patru veterani nonagenari, supraviețuitori ai eroicului „Detașament Păuliș” care a oprit, cu jertfa a peste 200 de ostași, puhoiul horthysto-hitlerist care invadase partea de vest a țării.
Alături de ei au fost urmașii de familie, oficialități locale și județene, reprezentanți ai armatei active și de rezervă, veterani de război, preoți, elevi, studenți și numeroși cetățeni din localitățile adiacente marii confruntări.
Printre participanții la ceremonialuri s-au aflat deputații de Arad Dorel Căprar (președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților), Florin Tripa și Adrian Todor, Florentina Horgea – prefect de Arad, consilieri județeni, primari și consilieri locali ai municipiului Arad, ai orașului Lipova și ai comunelor Păuliș și Ghioroc.
Din partea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca a participat col.dr. Petru Pah – șef de Stat Major al Diviziei, din partea Batalionului Mixt Româno-Maghiar lt.col. Claudiu Topor – comandantul batalionului, iar din partea Centrului Militar Județean lt. col. Georgică Sandu – locțiitorul comandantului. De asemenea au fost reprezentate structurile M.A.I., SRI, STS din județul Arad.
Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al.I. Cuza” București și A.N. „Cultul Eroilor – Regina Maria” au participat la ceremonii prin membrii Filialelor Județene Arad, ai Subfilialelor Lipova și Ineu precum și prin numeroase delegații venite din județele Timiș, Caraș-Severin, Bihor, Hunedoara, Sibiu, Argeș, București.
Ceremoniile au început la Cimitirul Eroilor din Radna, unde un sobor de preoți militari și civili în frunte cu protopopul Lipovei Ioan Jidoi, a săvârșit parastasul de pomenire pentru cei 46 de eroi ofițeri, subofițeri și elevi ai Școlii de Subofițeri de Rezervă Infanterie Radna – principala forță a Detașamentului Păuliș – și s-au depus coroane la troița și la mormintele unde-și dorm somnul de veci cei morți în sângeroasa încleștare. Apoi, la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliș, în prezența ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, s-a săvârșit parastasul de pomenire a eroilor „Detașamentului Păuliș” din toate cele trei elemente componente – respectiv Școala Radna, Batalionul 1 din R 96 Infanterie și Divizionul 61 Artilerie Grea – la final elevii Școlii Generale Păuliș prezentând un frumos program artistic de cântece și poezii patriotice, iar credincioșii parohiei oferind cu dărnicia caracteristică românilor ortodocși tradiționala pomană de sufletul morților.
Momentul culminant al ceremonialului a avut loc la impozantul Monument al Eroilor Detașamentului Păuliș de pe DN 7, unde s-a săvârșit o slujbă religioasă, s-au ținut alocuțiuni despre importanța momentului – aniversar și comemorativ în egală măsură – și s-au depus coroane de flori din partea autorităților centrale și locale, instituțiilor publice și școlare, organizațiilor și asociațiilor civice și a partidelor politice.
În cuvântările rostite cu acest prilej s-a transmis mesajul Primului Ministru al României – prin prefect Florentina Horgea, al președintelui Asociației Naționale a Veteranilor de Război – prin veteranul Vasile Anchidim de la Filiala Arad, al Primăriei și Consiliului Local Păuliș – prin primar Ioan Turcin.
ÎPS Timotei a rostit un cuvânt de înțelepciune dedicat eroilor români, iar veteranul de 94 de ani Mihai Popescu, președintele Secțiunii “Detașamentul Păuliș” a ANVR, a evocat în cuvinte emoționante faptele de arme ale camarazilor săi și jertfa binecuvântată a celor care au căzut cu arma în mână pentru apărarea pământului străbun.
Elevii Școlii Generale din satul Sâmbăteni, îmbrăcați în frumoase costume populare, au recitat poezii și au cântat cunoscute cântece patriotice românești, iar prof. Nușa Cantemir de la Filiala Argeș a A.N. „Cultul Eroilor – Regina Maria” a recitat o poezie dedicată eroinei sergent Elena Chiriță.
În încheiere, Drapelul de Luptă și Garda de Onoare asigurate de Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad, au defilat în aplauzele asistenței, pe acordurile maiestuoase ale muzicii militare.

Duminică, 17 septembrie, veteranii Detașamentului Păuliș, împreună cu însoțitorii lor, îndrumați de membrii Filialei ZIRIDAVA Arad a ANCMRR și de primarii din Păuliș și Ghioroc au parcurs un itinerar de suflet pe la locurile unde s-au dat eroicele bătălii, imortalizate prin frumoase cruci, troițe și monumente comemorative: Barațca, Păuliș, Cladova, Ghioroc, Cuvin.

GLORIE ETERNĂ EROILOR DETAȘAMENTULUI PĂULIȘ!

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article