Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.
SEMNAL EDITORIAL: CĂRȚILE MILITARILOR
STATISTICĂ RELEVANTĂ ȘI IRONIE CORDIALĂ
Joi, 07 septembrie 2017, a avut loc la Cercul Militar Arad un frumos eveniment literar, la care au participat numeroși rezerviști militari, dar și distinși oameni de litere și personalități ale Agorei din județul-poartă spre Occident, între care profesorii Ioan Tuleu, Horia Truță, Anton Ilica, Emil Șimăndan, Lucia Bibarț, Valeriu Ilica, Florica Ranta Cândea, Monica Iacob, Alexandru Chiș și alții.
Motivul reunirii atâtor condeieri de seamă în for(t)ul culturii cazone din Bd. Decebal din Arad a fost unul de mare cinste: primul contact cu cititorii luat de cărțile REVELAȚIE ȘI MIRACOL (carte monografică și de memorialistică militară), autor col.(r) Ion Stăncioiu și ROSTIRI CU ROSTOGOLIRI – ȚEPIGRAME (carte de epigrame), autor col.(r) Horea Gana, ambii membri de vază ai Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a ANCMRR, dar și ai Filialei Județene „IOAN SLAVICI” Arad a Ligii Scriitorilor din România.
Oficiile de gazdă le-a îndeplinit, cu deferența-i caracteristică, generalul-maior (r) Vasile Ionel Heredea, președintele Filialei arădene a A.N.C.M.R.R., care a avut cuvinte de apreciere pentru truda creatoare a celor doi scriitori, evocând în același timp clipe din trecutul de ofițeri activi al acestora, desfășurat în unități militare din garnizoanele Arad și Lipova, dar și din activitatea lor laborioasă în cadrul asociației cadrelor militare în rezervă și retragere.
Au urmat la cuvânt cei doi autori, fiecare prezentându-și, în manieră proprie, cartea de curând scoasă de sub tipar. Venerabilul col.(r) Ion Stăncioiu, la vârsta de 91 de ani are la activ 14 cărți, iar col.(r) Horea Gana însumează peste 40 de ani dedicați literaturii și publicisticii.
Interesante și instructive au fost luările de poziție ale oaspeților, oameni cu greutate în lumea literelor, vis-á-vis de cele două volume recenzate și de dimensiunea literară și umană a celor doi condeieri militari.
Discuțiile au continuat apoi în cadrul unei agape, la finalul căreia autorii au acordat autografe pe cărțile oferite publicului avid de lectură de calitate.
IMPRESII DE LA EVENIMENT
Prof. Lucia Bibarț, președinte Filiala Arad a Ligii Scriitorilor din România: Armata este o lume aparte, pe care o cunoaștem prea puțin și, poate, ușor deformat. Descoperim însă în aceste cărți, ca și în altele scrise de ei și de alți camarazi ai lor, un univers de trăire în care se împletesc armonios iubirea de țară, patriotismul ardent, simțul datoriei împlinite, umorul cald, ironia mușcătoare, sarcasmul, dar și tristețea în devoțiune a unor oameni cărora contemporanii aflați vremelnic la putere le rămân și le vor rămâne mereu datori, pentru abnegația cu care și-au îndeplinit onoranta lor misiune socială.
Gl.mr.(r) Vasile Ionel Heredea, președinte Filiala Arad a A.N.C.M.R.R.: Camarazii noștri care astăzi ne-au oferit fericita ocazie de a participa la o nouă acțiune culturală în cadrul Filialei noastre, sunt oameni cu multă experiență militară, literară și de viață, pe care-i iubim și îi apreciem cu precădere. Invit toți colegii din filială, dar și pe cititorii arădeni, să citească aceste două cărți. Vor avea o lectură antrenantă, plină de învățăminte și în același timp agreabilă. Felicit cei doi scriitori militari și le urez să nu se oprească aici, ci să persevereze în pasiunea lor plină de satisfacții.
Col.(r) Arcadie Nicolaescu: Despre col. Ion Stăncioiu pot spune doar lucruri bune. A fost un comandant exigent, drept și principial, apropiat de colegi și de subordonați, un om cu suflet mare, apreciat de toți cei care-l cunosc. Ca scriitor, îl recomandă cel mai bine cărțile publicate și aprecierile cititorilor.
Prof. Ioan Tuleu: Apreciez la superlativ demersul literar al celor doi autori militari, pe care-i cunosc de zeci de ani. Ei sunt adevărate exemple și în ce privește cariera militară, dar și pe plan creativ.
Prof. Emil Șimăndan: Horea Gana este un mare poet, inovator în lexicul literar, cu un umor sănătos, plin de înțepături sarcastice la adresa realităților de azi. Ion Stăncioiu are o operă care se citește cu plăcere la orice vârstă, în orice mediu. Deși a ajuns la vârsta senectuții, îi doresc să mai aibă timp și pentru alte cărți, în care să-și poată depăna bogata experiență de viață.
Prof. Anton Ilica: Aveți în mijlocul dvs. autori prolifici, care deschid ferestre luminoase spre universul cazon și nu numai. Faptele, evenimentele, persoanele surprinse în demersul lor epic sau liric au veridicitate, sunt palpabile și trăiesc situații în care ne regăsim oricare dintre noi și cu care rezonăm întrutotul.
Prof. Florica Ranta Cândea: Astăzi observ că militarii leapădă uniforma și îmbracă diafanele voaluri ale muzelor. Mai remarc faptul că Țeparul Militar nu este un fraudator de fonduri ale armatei, ci pot să-l numesc așa pe prietenul meu Horea Gana, care alături de venerabilul Ion Stăncioiu, sunt pilonii literaturii ostășești din Arad. Cinste lor, cinste mediului din care provin, în care își au înfipte rădăcinile creației.
Col.(r) Valeriu Ilica: Cei doi colegi de profesie și de trudă literară întrunesc calități umane și ideatice care-i recomandă ca pe niște scriitori valoroși, cu operă literară consolidată în timp prin lucrări pline de savoare. Vârsta nu este o stare biologică, ci una de spirit. Ei demonstrează de mulți ani că au un spirit tânăr. Le doresc succes în tot ce fac și să ne invite la cât mai multe lansări de carte.
Col. (r) Alexandru Chiș: De-o vreme, cei doi colegi ai noștri au cam lipsit de la ședințele Comitetului filialei. Azi mă pregăteam să-i muștruluiesc puțin, dar văd că au o scuză beton. Au produs aceste frumoase cărți, pentru care merită felicitări, nu reproșuri. La cât mai multe astfel de surprize plăcute, dragi camarazi!
Mr.(r) Dorin Ocneriu