Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

EVOCAREA LUPTELOR DE LA PĂULIȘ

La 76 de ani de la eroicele lupte purtate în defileul Mureșului și în unele sate din Podgoria Aradului de militarii „Detașamentului Păuliș” împotriva invadatorilor horthyști, autoritățile județene împreună cu cele locale din orașul Lipova și din comuna Păuliș au organizat suita de manifestări comemorative în condițiile speciale cauzate de pandemia de Covid 19. Primul loc de reculegere și aducere-aminte a fost statuia căpitanului-erou Ioan Fătu din parcul comunei Păuliș, urmând apoi Cimitirul Eroilor din Radna, în ambele locuri fiind oficiate slujbe religioase și depuse coroane de flori.

A urmat apoi la Biserica Ortodoxă din Păuliș oficierea parastasului de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de luptă și pentru odihna sufletelor veteranilor scăpați cu viață din dramatica încleștare și apoi răposați, unul câte unul, la vârste de adâncă senectute. Din păcate, acum nu mai este niciunul în viață pentru a veni să verse o lacrimă la mormintele camarazilor căzuți și să mai împărtășească tinerei generații amintirile acelor zile de foc și de jertfă, așa cum făceau în fiecare an. Apogeul festivităților a fost, ca de obicei, la impozantul monument de pe DN 7, unde au avut loc obișnuitele manifestări militare și religioase dedicate eroilor neamului, mai puțin defilarea atât de specataculoasă cu muzică militară, măsurile de protecție nepermițând astfel de activități.

Parlamentul României a fost reprezentat de senatorul de Arad Mihai Fifor, iar din partea organelor administrației locale au fost prezenți Gheorghe Stoian – prefectul județului Arad, primarii din Lipova și Păuliș, precum și consilieri județeni, oameni politici, presă, cadre didactice, elevi și un public destul de numeros. Din partea armatei active au fost prezenți lt.col. Ciprian Filimon – comandantul CMJ Arad, împreună cu mai mulți ofițeri, subofițeri și gradați, de asemenea reprezentanți ai structurilor MAI din județ. Garda Drapelului și Detașamentul de Onoare au fost constituite din militari ai Jandarmeriei, Armatei și I.S.U.

Din partea filialelor Județene ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor-Regina Maria” au participat delegații conduse de președinții acestor asociații cu însemnat rol civic și patriotic: gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, col.(r) Sandu Crișan și col.(r) Marcel Lucaciu. Nu au mai venit, ca în alți ani, delegații de rezerviști militari din alte județe. Pe toată durata manifestărilor, oficiile religioase au fost îndeplinite de ÎPS Timotei Seviciu – arhiepiscopul Aradului, în fruntea unui sobor de preoți din Protopopiatul Lipova.

În cuvântările ținute cu această ocazie au fost evocate lupta și jertfa tinerilor elevi și soldați ai „Detașamentului Păuliș” (ÎPS Timotei), momentele de grea încleștare și sublim eroism, atât de prezente și azi în memoria localnicilor (primar Ioan Turcin) și chipurile luminoase ale ultimilor veterani care până în 2018 au mai venit la întâlnirea cu camarazii lor plecați în eternitate (prefect Gheorghe Stoian).

Pandemia de coronavirus – ale cărei efecte le simțim cu toții – nu trebuie să ne oprească să sărbătorim așa cum se cuvine marile momente ale istoriei neamului, între care amintirea luptelor și victoriei de la Păuliș are o importanță deosebită pentru noi, arădenii, militari sau civili deopotrivă. Să le păstrăm veșnică amintirea celor care au luptat și au murit cu arma în mână pentru ca noi, astăzi, să trăim liberi în patria noastră întreagă și să vorbim limba mamelor noastre. Dumnezeu să le dea odihnă veșnică eroilor și nouă să ne ajute să înfruntăm cu demnitate, curaj și înțelepciune încercările de tot felul ale vremurilor în care trăim” a declarat gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article