Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

ZIUA EROILOR – SĂRBĂTORITĂ LA ARAD

Înălțarea Domnului (Ispasul) este o sărbătoare de suflet a românilor, pentru că în această zi a Înălțării se sărbătoresc Eroii neamului, ale căror suflete s-au înălțat la ceruri datorită jertfei lor pe câmpurile de luptă, în temnițe și închisori, întru slava Patriei Române și a credinței strămoșești.

Este de datoria generațiilor de azi și de mâine să le păstreze eroilor amintirea veșnică, să la cinstească locurile de odihnă și de aducere aminte, dacă nu în fiecare zi a existenței lor pe acest pământ, măcar la datele importante dedicate cultului eroilor. Astfel de zi însemnată este sărbătoarea Înălțării, iar arădenii știu cu prisosință să-și cinstească eroii  ale căror fapte sunt evocate la tot pasul.

În municipiul Arad precum și la Lipova, Ineu și în celelalte orașe și comune din județ,  au avut loc ample ceremonii militare și religioase, slujbe și parastase dedicate eroilor neamului, la care au participat reprezentanți ai administrației locale, ai bisericilor creștine, ai armatei active și de rezervă, veterani de război, revoluționari din 1989, conducători de instituții publice, economice, culturale, educaționale, cetățeni și numeroși tineri de toate vârstele. Clopotele au răsunat, rugi s-au înălțat spre Cel Preaînalt, ca să-și reverse mila Lui dumnezeiască peste poporul român, peste conducătorii săi și peste armata țării, continuatoarea gloriei și vitejiei eroilor jertifți pentru patrie.

Monumentele și cimitirele eroilor de pe întreg județul au fost acoperite cu flori, iar în cuvântările rostite s-au elogiat faptele de arme, rezistența fizică și spirituală, exemplul de devotament și pilda de sacrificiu pentru glia străbună și pentru principiile creștinismului și ale democrației, valori în numele cărora eroii au dat suprema jertfă.

La Monumentul Eroilor din centrul Aradului, ÎPS Timotei (ca și preoții parohiilor din teritoriu) a citit Pastorala pe care Preafericitul Patriarh Daniel a trimis-o către popor cu ocazia Zilei Eroilor. De asemenea prefectul Cosmin Pribac a dat citire mesajului primului ministru Sorin Grindeanu, iar șeful IPJ Arad cms.șef  IoanTamaș a transmis Mesajul ministrului de Interne Carmen Dan. Viceprimarul Aradului, Călin Bibarț, a vorbit despre nemurirea eroilor dobândită tocmai prin moartea lor pe altarul patriei, iar vicepreședintele Consiliului Județean Sergiu Bâlcea a făcut apel la tineri  să conștientizeze marea datorie pe care o au față de trecutul glorios, dar și mai mult față de viitorul de care sunt direct responsabili.

Un frumos program de cântece și poezii patriotice susținut de elevi de la școlile arădene a completat ceremonia, iar defilarea Drapelului de Luptă și Gărzii de Onoare din compunerea Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” a încheiat apoteotic o minunată zi dedicată Eroilor Neamului Românesc.

Zi de mare însemnătate simbolică, Înălțarea Domnului oferă prilejul să ne amintim de cei de la care am primit o țară liberă și independentă, un neam întregit și falnic, o viață demnă și sigură. Este datoria noastră, a celor de azi, să păstrăm intactă moștenirea primită de la ei, să o îmbogățim și să o transmitem urmașilor ca pe o mare comoară a neamului românesc” sunt cuvintele rostite de președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Cultul eroilor înseamnă transmiterea din generație în generație, din neam în neam, a respectului față de jertfa înaintașilor și față de faptele lor mărețe. Ne bucurăm că la sărbătoarea eroilor sunt prezenți foarte mulți copii și tineri. Pe umerii lor stau realizările de viitor ale acestei țări, pornite din rădăcina viguroasă sădită de eroi în pământul patriei” a completat președintele Filialei Județene „Avram Iancu” Arad a Asociației Naționale “CULTUL EROILOR – REGINA MARIA”, col.(r) Constantin Bursa.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

203 204 214 IMG_0293 IMG_0308 IMG_6947 IMG_6979 IMG_7049

Previous Article
Next Article