Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

OMAGIEREA  EROILOR  ȘI  ANIVERSAREA  A  30  DE  ANI  DE  LA  VICTORIA  REVOLUȚIEI  DIN  DECEMBRIE  1989  LA ARAD

Timp de trei zile, locuitorii celui de-al doilea municipiu reședință de județ ridicat la luptă împotriva comunismului în decembrie 1989, s-au adunat la locurile de pioasă aducere aminte de pe cuprinsul orașului, unde au sărbătorit victoria revoluției anticeaușiste și anticomuniste și i-au comemorat pe cei 24 de eroi arădeni căzuți în zilele de foc ale acelui decembrie însângerat.

Apogeul manifestărilor a fost în data de 22 decembrie 2019, prin ceremonii militare și religioase desfășurate la monumentul din centrul municipiului precum și la două locuri de tristă aducere-aminte, înroșite de sângele eroilor căzuți sub gloanțe: sediul Inspectoratului Județean de Poliție și intrarea în cazarma Cetate a UM 01380 Arad.

Un sobor de preoți civili și militari în frunte cu IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujbe de pomenire la fiecare dintre cele trei monumente, în timp ce Garda de Onoare, Drapelul de Luptă al batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” și detașamentul format din militari, polițiști și pompieri au dat onorul și au defilat în aplauzele numeroasei asistențe.

În cuvântările ținute cu această ocazie s-a reliefat din nou sacrificiul tinerilor (Doina Nan, mamă de erou), păstrarea neîntinată a idealurilor revoluției (Valentin Voicilă, liderul revoluționarilor arădeni), sacrificiul pentru țară al eroilor (ÎPS Timotei), nevoia de unitate în edificarea unei țări prospere (Ionel Bulbuc, viceprimar al municipiului Arad), impresii după 30 de ani (Radu Mărginean, primar al orașului Nădlac, participant la revoluție ca militar TR), iar prefectul Gheorghe Stoian a dat citire mesajului prim-ministrului României Ludovic Orban.

S-au depus coroane de flori din partea asociațiilor de revoluționari, a Prefecturii, Primăriei și Consiliului Județean, a Camerei Deputaților, a universităților arădene, a Garnizoanei Arad și unităților Ministerului de Interne, a Asociațiilor de rezerviști militari și veterani de război și din partea partidelor politice.

După încheierea ceremoniilor oficiale, membrii delegației Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. au revenit la sediul Filialei de la Cercul Militar Arad, unde timp de mai multe ore și-au împărtășit gândurile și trăirile din timpul revoluției, cu toții fiind participanți la evenimentele care au avut loc în Arad în urmă cu 30 de ani.

Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei și unul dintre oamenii cei mai implicați în revoluția arădeană, declară: „Privind în urmă, după trei decenii de la căderea comunismului, pot să spun cu toată convingerea că militarii din Arad au fost primii din țară care au dialogat cu revoluționarii și le-au permis să demonstreze pașnic. Aici s-a scandat pentru prima dată «Armata e cu noi!». Era în dimineața zilei de 21 decembrie. Exemplul Aradului s-a răspândit apoi în toate orașele care s-au ridicat împotriva lui Ceaușescu, fiind unul din factorii esențiali care au dus la victoria revoluției române din decembrie 1989”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article