Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

9 MAI – ZIUA VICTORIEI, INDEPENDENȚEI ȘI EUROPEI – SĂRBĂTORITĂ LA ARAD ÎMPREUNĂ CU OASPEȚI DIN UNGARIA
   Pentru a întări semnificația națională, continentală și mondială a zilei de 9 mai, Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. a propus autorităților locale ca la ceremonia din municipiul Arad să participle și două delegații din Ungaria, respectiv Cluburile Rezerviștilor Militari din Bekescsaba și Szeged, care au adus salutul frățesc și mesajul de pace și unitate în Europa secolului XXI.
La festivitățile organizate la Monumentul Ostașilor Români din Arad au participat senatorul Mihai Fifor, deputatul Adrian Todor, prefectul Florentina Horgea împreună cu șefii instituțiilor M.A.I. din Arad, reprezentanți ai Primăriei municipiului, ai Consiliului Județean, ai mediului universitar și școlar precum și un numeros public format în majoritate din tineri elevi ai liceelor arădene.
Armata activă a fost reprezentată de comandantul garnizoanei Arad, lt.col. Ciprian Filimon împreună cu cadre ale C.M.J. Arad, precum și de comandantul Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, lt.col Mihai Ioniță, împreună cu un detașament de militari și cadre ale batalionului în frunte cu Drapelul de Luptă.

De asemenea, au fost prezenți numeroși membri ai filialelor județene ale A.N.C.M.R.R.,,Alexandru Ioan Cuza”,  A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor-Regina Maria” în frunte cu președinții, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Herdea și col.(r) Constantin Bursa.
ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba de pomenire a eroilor împreună cu un sobor de preoți militari și civili, iar istoricul Bogdan Ivașcu de la Complexul Muzeal Arad a vorbit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai.
Depunerea de coroane la monument și defilarea drapelului și gărzii de onoare au finalizat maiestuos un eveniment de suflet, demn de importanța unei zile cu profunde ecouri internaționale.
Delegațiile din Ungaria au plecat apoi să viziteze o parte din obiectivele de interes cultural-istoric ale Aradului, însoțite de camarazii din Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. S-au recules la monumentele din Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, au urcat în spațiile expoziționale de la Turnul de Apă sub îndrumarea prof. Horia Truță, apoi la redacția ziarului Jelen și au vizitat Teatrul de Stat și Palatul Cultural, ghidați competent de prof. Lucia Bibarț.
La orele prânzului a avut loc ședința oficială a delegațiilor celor trei asociații înfrățite, prilej de rememorare a activităților desfășurate în cei trei ani de parteneriat fructuos, dar și de pregătire a viitoarelor acțiuni comune.
Au fost ani frumoși, cu multe acțiuni interersante, desfășurate alternativ în județul Arad și în județele Bekes și Csongrád. Apreciem ca foarte bună colaborarea noastră și ne vom pregăti și în viitor pentru a-i primi cu aceiași ospitalitate pe camarazii din Ungaria. Arad-Bekescsaba-Szeged a fost și este un proiect reușit al asociațiilor naționale ale rezerviștilor militari – A.N.C.M.R.R. și B.E.O.Sz – el fiind exemplu pentru alte inițiative de acest fel ale țărilor din NATO și partenere” a declarat președintele Filialei „ZIRIDAVA”, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.
De fiecare dată Aradul ne întâmpină cu prietenie, așa cum ne străduim și noi să răspundem atunci când ne vizitează camarazii români. Ne dorim continuarea prieteniei noastre la parametri cât mai frumoși, pentru că ne simțim bine împreună și ajutăm la consolidarea relațiilor româno-ungare” au fost cuvintele rostite de președintele Clubului Rezerviștilor Militari din Bekescsaba, col.(r) Záhorán György.
Iar președintele Clubului din Szeged, mr.(r) Csépy Lászlo, a întărit părerea omologilor săi: „Ne bucurăm foarte mult de reușita acestui parteneriat, pe care-l considerăm cel mai benefic dintre toate pe care le avem cu alte țări. A continua prietenia cu asociația din Arad înseamnă pentru noi o prioritate pe care o vom trata cu toată atenția, ca o continuitate în relațiile frățești dintre armatele și țările noastre”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article