Filiala Județeană ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R

CINSTIREA EROILOR REVOLUȚIEI ANTICEAUȘISTE ȘI ANTICOMUNISTE DIN DECEMBRIE 1989

Membri Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. au participat în număr mare la festivitățile de cinstire a eroilor arădeni căzuți în timpul revoluției anticeaușiste și anticomuniste, declanșată la Arad în data de 21 decembrie 1989, ora 8,00, Aradul fiind astfel al doilea municipiu reședință de județ, după Timișoara, în care oamenii au ieșit în stradă pentru a înlătura dictatura comunistă.

Ceremoniile s-au desfășurat în trei locații: la monumentul eroilor de la km O al Aradului, la monumentul eroilor polițiști și la monumentul eroilor militari. La fiecare loc de comemorare și de cinstire au fost oficiate slujbe religioase de către ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului și de soborul de preoți, s-au ținut alocuțiuni dedicate celor care au luptat și care au făcut suprema jertfă în acele zile de descătușare, apoi s-au depus coroane de flori din partea autorităților locale, a asociațiilor de revoluționari, structurilor M.Ap.N. și M.A.I., asociațiilor rezerviștilor militari și veteranilor de război, universităților arădene și a partidelor politice.

Valentin Voicilă, liderul revoluției din Arad, a evocat imensa participare populară și solidaritatea dintre oameni, care a simțit-o în momentele cele mai grele ale zilei de 21 decembrie 1989 și nopții care a urmat, readucând în prim-plan nume de revoluționari, de eroi căzuți dar și de cadre militare și de miliție care au concurat la victoria revoluției de la Arad fără vărsare de sânge. Nu a ezitat să acuze pe cei care au încercat să înăbușe revoluția arădeană prin teroare și diversiune, ajungându-se din această cauză la 19 vieți curmate fără vină, nici pe cei care ulterior au profitat în toate felurile de jertfa eroilor, pentru a ajunge la funcții și avantaje nemeritate. Emoționante au fost și amintirile Doinei Nan, mama eroului de 19 ani Mihăiță Nan, răpus de gloanțe ucigașe atunci când Ceaușescu era deja arestat.

Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R. a declarat, la finalul ceremoniilor: „Este un moment de durere, dar și de mulțumire, să comemorăm eroii Aradului căzuți în revoluția din decembrie 1989. Jertfa lor n-a fost zadarnică. Mulțumită celor curajoși de-atunci suntem azi o țară democratică, suntem oameni liberi, trăitori într-o Europă unită. Armata și-a adus obolul de sânge la această luptă iar noi, cei care astăzi îi cinstim pe eroi, am fost alături și împreună cu ei, le-am auzit glasurile strigând Libertate!, ne-au șuierat și nouă gloanțele pe la ureche. Dumnezeu ne-a ajutat să scăpăm cu viață, pe când ei au căpătat cununa de martiri ai neamului românesc. CINSTE ȘI ODIHNĂ VEȘNICĂ EROILOR ARĂDENI AI REVOLUȚIEI DIN DECEMBRIE 1989!”

Mr.(r) Dorin Ocneriu

 

Previous Article
Next Article