Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R

Aradul alături de camarazii din Ungaria

În data de 13 decembrie 2017, o delegație a Filialei ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R. formată din gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, col.(r) Sandu Crișan, col.(r) Kaszoni Zoltan, lt.col. (r) Alexandru Chiș, lt.col.(r) Cnab Virgil, mr.(r) Dorin Ocneriu, mr.(r) Dămoc Octavian, Stela Dămoc-translator, a efectuat o vizită prietenească la Szeged, la invitația Clubului Rezerviștilor Militari din acest oraș.

Vizita a fost ocazionată de împlinirea a 10 ani de la înființarea Uniunii cluburilor rezerviștilor din forțele armate și alte componente din Regiunea Militară de Sud a Ungariei – BEOSZ DEL-ALFOLDI REGIO – din care fac parte cluburile rezerviștilor din Szeged, Bekescsaba și Kecskemet, cu primele două Filiala arădeană având protocoale de colaborare prietenească de mai bine de doi ani.

Col. dr. Kovacs Gyorgy, președintele Uniunii Rezerviștilor din Regiunea Militară de Sud, a deschis reuniunea cu un cuvânt de salut și păstrarea unui moment de reculegere pentru camarazii plecați în eternitate, apoi a prezentat delegațiile participante și invitați, între care amintim pe președintele BEOSZ (asociația națională a rezerviștilor militari din Ungaria) gl.lt.(r) Hazuga Karol, reprezentanți ai armatei active și ai autorităților publice din Ungaria, precum și foarte mulți membri ai celor trei cluburi amintite.

Președintelui BEOSZ a adresat felicitări și aprecieri din partea conducerii centrale și a înmânat președintelui Uniunii drapelul de onoare, apoi diferitele entități participante au ornat drapelul cu eșarfe în semn de omagiu și au adresat cuvinte laudative. Foștii și actualii președinți ai Regiunii Militare de Sud și cei ai cluburilor componente au primit diplome și medalii aniversare, tot așa și membrili merituoși ai BEOSZ, între care multe femei cu activitate bogată în asociația rezerviștilor militari din Ungaria.

În cuvântul de salut al președintelui Filialei Județene ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, a fost evidențiată foarte buna colaborare dintre A.N.C.M.R.R. și BEOSZ, cu accent pe parteneriatul prietenesc dintre Filiala ZIRIDAVA Arad și cluburile rezerviștilor militari din Szeged și Bekescsaba, oferind câte o plachetă omagială președintelui BEOSZ și președinților celor două cluburi de rezerviști maghiari partenere cu Aradul.

A urmat prezentarea unui film documentar cu activitatea cluburilor de rezerviști din Ungaria și un frumos program muzical.

Masa festivă și discuțiile dintre participanți au încheiat o reușită activitate care, pe lângă caracterul festiv, protocolar, a însemnat și o mai bună cunoaștere și apropiere între rezerviștii militari din Ungaria și România, între cetățenii români și maghiari. În acest sens, gl.mr.(r) Heredea a avut o primă discuție cu col.(r) Csoka Tamas, președintele Clubului Rezerviștilor Militari din Kecskemet, în vederea inițierii unui parteneriat durabil între cele două asociații, similar cu cele derulate cu Szeged și Bekescsaba.

După-amiază, însoțită de mr.(r) Csepi Laszlo – președintele Clubului Rezerviștilor Militari din Szeged și de prof. Toth Ferenc – ghid, delegația arădeană a vizitat frumosul oraș Szeged, poposind mai mult la muzeul salamului Pick și al vitaminei C, sintetizată din ardei chiar aici, la Szeged, de savantul medic Albert Szent-Gyorgy, laureat al Premiului Nobel pentru medicină în anul 1937.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

 

Previous Article
Next Article