Filiala Județeana „Ziridava” Arad

DISFUNCȚIONALITĂȚI ÎN DIALOGUL MINISTER – ASOCIAȚII DE REZERVIȘTI MILITARI

A doua întâlnire semestrială din acest an dintre reprezentanții arădeni ai Ministerului Apărării Naționale și filialele județene ale rezerviștilor militari, veteranilor de război și Asociația Națională „Cultul Eroilor – Regina Maria” s-a desfășurat joi, 10 octombrie a.c., la Cercul Militar Arad.

Din partea armatei active a venit doar lt.col. Dan Mărgărint, șef de stat major al Centrului Militar Județean Arad, reprezentanții Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” fiind ocupați cu îndeplinirea misiunilor specifice. Din partea asociațiilor partenere au fost prezenți col.(r) Sandu Crișan – președinte al Filialei Județene Arad a A.N.V.R., col.(r) Mihai Aniculăesei – vicepreședinte al Filialei Județene Arad a A.N.C.M.R.R.,  și col.(r) Mircea Dumitrescu – vicepreședinte al Filialei Județene Arad a A.N. „Cultul Eroilor – Regina Maria”, precum și mai mulți rezerviști militari, membri ai asociațiilor respective.

Ședința a început cu programul și necesitatea unei cât mai strânse și adecvate colaborări instituționale între toate entitățile militare și civile împlicate, pentru organizarea ceremoniilor militare și religioase dedicate Zilei Armatei – 25 octombrie, la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea teritoriului național de sub ocupația horthysto-hitleristă.

Problematica discutată apoi s-a referit la pensiile militare (coroborarea lor cu creșterea salariilor cadrelor active sau cel puțin creșterea lor în ritmul celor ale civililor, eliminarea discrepanțelor imense și discriminatorii dintre pensiile militare recente și cele mai demult calculate, plata restanțelor bănești celor în drept a le primi), biletele acordate pensionarilor pentru tratament în stațiuni balneare, plata compensată a medicamentelor, abrogarea actului normativ care restricționează depunerea de coroane la diverse evenimente comemorative (Legea 215/2016), colaborarea dintre activi și rezerviști în acțiunile de promovare a carierei militare, regândirea actualei modalități de avansare a cadrelor militare în rezervă/retragere, alte aspecte ce privesc armata activă și de rezervă din România. Se mai dorește ca M.Ap.N. să nu abandoneze proiectele benefice demarate în anii anteriori (clinica de la Arad a Spitalului Militar Timișoara, campaniile de sănătate publică ale aceluiași spital în localități izolate, ș.a.).

Se observă însă că deși Aradul a avut doi parlamentari în conducerea la vârf a armatei (senatorul Mihai Fifor – ministru al Apărării Naționale și deputatul Dorel Căprar – președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților), a existat o prea puțină deschidere reală a decidenților politici spre nevoile pensionarilor militari, la nivel local și central, cu toate eforturile și demersurile de dialog încercate de A.N.C.M.R.R. central și de Filiala arădeană. Poate că la noul guvern – care va fi instalat în curând – să avem mai mult câștig de cauză.

Lt.col. Dan Mărgărint a promis că va aduce la cunoștința comandantului C.M.J. Arad – lt.col. Ciprian Filimon, precum și comandantului Batalionului 191 Infanterie – lt.col. Mihai Ioniță (comandantul Garnizoanei Arad) cele discutate, urmând ca aceștia să le prezinte eșaloanelor militare superioare spre studiu și susținere.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article