Filiala Județeana „Ziridava” Arad

„O frumoasă prietenie, într-o frumoasă zi de toamnă, la o frumoasă localitate din Ungaria”

În conformitate cu programul anual de prietenie și colaborare dintre Filiala Județeană „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R. și Clubul Camarazilor Militari din Szeged, Ungaria, vineri, 20 septembrie 2018, un grup de circa 40 de rezerviști și membri de familie din Arad, Ineu și Lipova au vizitat orașul turistic Morahalom, județul Csongrad.

Excursioniștii români au fost așteptați la marginea orașului Szeged de către un grup de camarazi unguri în frunte cu președintele Clubului, mr.(r) Csepy Laszlo și de grupul de camarazi de la Bekescsaba condus de președintele de acolo col.(r) Zahoran Gyorgy.

După saluturile ocazionate de această întâlnire și un scurt moment de socializare, a urmat deplasarea pe o distanță de 20 de km spre localitatea de destinație, Morahalom, unde s-au vizitat obiectivele turistice și istorice: centrul orașului, monumentul eroilor din Primul Război Mondial, Biserica Catolică, baza de agrement și alte obiective  sub îndrumarea unor competenți ghizi locali, traducător fiind col.(r) Czernak Francisc de la Lipova.

Cel mai atrăgător loc a fost proiectul PARK MINI HUNGARY, o zonă de câteva sute de metri pătrați pe care este în fază avansată de amenajare o hartă redusă a Ungariei, cu machete ale unor edificii reprezentative din istoria poporului maghiar: Parlamentul de la Budapesta, catedrale, cetăți, turnuri, alte clădiri cu rezonanță deosebită de-a lungul secolelor. Printre ele sunt și Castelul Corvinilor de la Hunedoara și Palatul Administrativ din Arad.

Orele amiezii ne-au adunat la aceiași masă festivă, unde gazde și oaspeți deopotrivă s-au simțit bine, au degustat mâncarea și băutura cu specific local și s-au lansat în vijelioase ceardașuri și polci.

Ne bucurăm cu toții de această frumoasă prietenie, în această frumoasă zi de toamnă, într-o frumoasă localitate din Ungaria. Mulțumim prietenilor de la Szeged pentru ospitalitatea lor și vom continua proiectul nostru de colaborare la un nivel și mai apropiat, în anii următori” au fost cuvintele pe care le-a adresat gl.mr.(r) Vasile Ionel Heredea, președintele Filialei „Ziridava” a A.N.C.M.R.R.

Cu multă bucurie am așteptat venirea prietenilor români, alegând și noi o stațiune balneară ca loc pentru această întâlnire, după ce în vară am fost primiți la Moneasa, perla Munților Apuseni. Sper că v-ați simțit bine la noi și ne dorim cât mai multe întâlniri prietenești ca aceasta” a răspuns președintele Clubului Camarazilor Militari din Szeged, mr.(r) Csepy Laszlo.

La rândul său, președintele Clubului Camarazilor Militari din Bekescsaba, col.(r) Zahoran Gyorgy, a adăugat: „Am răspuns cu plăcere invitației de a veni la Morahalom, unde cele trei asociații au întărit și mai mult colaborarea dintre membrii lor. Ne vom pregăti să fim la înălțimea așteptărilor în luna octombrie, când vom fi gazdele unui astfel de eveniment la Bekescsaba”.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article