„Filiala Județeană „Ziridava” Arad”

ÎNTÂLNIREA SEMESTRIALĂ A CONDUCERII C.M.J. ARAD CU REZERVIȘTII MILITARI ȘI CU VETERANII ARĂDENI
Joi, 27 septembrie 2018 a avut loc la Cercul Militar Arad întâlnirea semestrială dintre conducerea C.M.J. Arad și conducerea Filialei Județene „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R., axată pe tematici comune referitoare la viața pensionarilor militari arădeni și a veteranilor de război.
Au participat din partea C.M.J. comandantul lt.col. Ciprian Filimon și lt.col. Dan Mărgărint -șef BPSCR, iar din partea A.N.C.M.R.R vicepreședintele col.(r) Mihai Aniculăesei împreună cu o parte din Biroul Permanent al filialei.
Au mai fost prezenți președintele Filialei Județene „Zărandul” Arad a A.N.V.R. – col.(r) Sandu Crișan și președintele Filialei Județene „Avram Iancu” Arad a A.N. „Cultul Eroilor – Regina Maria” – col. (r) Constantin Bursa.
Lt.col. Ciprian Filimon a prezentat o serie de noutăți și de modificări legislative specifice M.Ap.N., care privesc personalul militar activ și de rezervă. În acest sens, s-a statuat acordarea Ordinului Onorific „În Serviciul Patriei” soldaților și gradaților profesioniști și s-au reiterate demersurile M.Ap.N pe lângă factorul politic pentru o mai corectă așezare a pensiilor militare, îndeosebi ale celor pensionați cu mult timp în urmă, reieșind preocuparea ministrului și a conducerii Statului Major General pentru viața militarilor din Armata României, activi, de rezervă, ofițeri, subofițeri, maiștri militari sau soldați-gradați profesioniști. Totul este însă condiționat politico-economic și armata nu poate fi parte separată a societății românești, cu plusurile și minusurile acesteia.
O altă categorie de probleme a fost prezentată de lt.col. Dan Mărgărint și anume soluționarea petițiilor adresate de structurile teritoriale ale rezerviștilor militari. Ele se referă la pensiile și alte drepturi ale militarilor, la locuri în căminele de garnizoană și în stațiunile de odihnă și tratament ale armatei, la cimitire și capele militare, la asistența medicală de care beneficiază militarii și veteranii de război, la avansări în grad și la participarea la diferite evenimente ale armatei active. Un aspect demn de luat în seamă este cel legat de înființarea unor case de îngrijire a militarilor singuri, fără familii și neputincioși.
Ultima parte a întâlnirii a fost dedicată modului de cooperare a armatei active cu structurile teritoriale ale rezerviștilor militari și veteranilor de război pentru sărbătorirea evenimentelor importante de la finele acestui an: Ziua Armatei – 25 octombrie, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații – 11 noiembrie și Ziua Națională – 1 Decembrie. Totul integrat în manifestările de ansamblu organizate la Arad de Ministerul Apărării și de autoritățile locale, pentru a sărbători așa cum se cuvine Anul Centenar 1918-2018 și înfăptuirea Marii Uniri, la care Aradul a avut o contribuție decisivă.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article