Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad

SCHIMBAREA  COMENZII  LA  BATALIONUL  191  INFANTERIE DIN ARAD

Luni, 26.02.2018, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” Arad, între col. Claudiu Topor și mr. Mihai Ioniță. Evenimentul a fost organizat în contextul avansării în grad a fostului comandant și numirii lui într-o funcție operativă din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre.

La ora ceremonialului militar, pe platoul din Cetatea Aradului era adunat tot personalul militar și civil al unității, precum și invitați de onoare din partea organelor administrației publice locale, structurilor M.Ap.N. din Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și Bistrița, structurilor județene ale M.A.I., membri ai asociațiilor rezerviștilor militari și veteranilor de război, cultelor religioase, inspectoratului școlar și ai altor instituții locale cu care armata colaborează îndeaproape.

După introducerea în formație a Drapelului de luptă al unității și intonarea Imnului de Stat al României de către fanfara Brigăzii 18 „Decebal” din Timișoara, comandantul batalionului a dat raportul generalului de brigadă Nicolae Tonu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca. Acesta a trecut în revistă și a salutat trupa, după care a citit Ordinul de înaintare la gradul de colonel a lt.col. Claudiu Topor și numirea lui în funcția superioară, prezentând și un scurt CV al destoinicului ofițer care, timp de șase ani – doi șef de stat major și patru comandant – a condus destinele batalionului arădean.

Col. Topor a predat apoi Drapelului de luptă generalului Tonu, care la rândul său l-a înmânat noului împuternicit la comanda batalionului, mr. Mihai Ioniță. Acesta a îngenunchiat și a sărutat Drapelul, jurând să-l apere chiar cu prețul vieții. Conform uzanțelor, gl.bg. Nicolae Tonu a făcut o scurtă prezentare a noului comandant, insistând pe competența și pe puterea de muncă neobosită dovedite de acesta în toată cariera militară, îndeosebi în misiunile internaționale îndeplinite în fruntea batalionului „Scorpionii Roșii” din Craiova.

Prefectul Florentina Horgea a adresat mulțumiri comandantului anterior, care s-a dovedit a fi un militar vrednic și un om de nădejde al societății arădene, prezență activă la toate evenimentele care au avut loc în municipiu și județ, înmânându-i o Plachetă de Merit. La rândul său, col. Topor a mulțumit personalului batalionului pentru modul exemplar în care s-au desfășurat activitățile interne, misiunile operative și parteneriatul cu partea maghiară în cadrul Batalionului Mixt Româno-Maghiar de Menținere a Păcii, având cuvinte de apreciere și pentru partenerii sociali din Arad cu care a colaborat în condiții foarte bune.

Defilarea batalionului în frunte cu noul comandant și cu Drapelul de luptă a încheiat un moment înălțător din viața acestei unității militare de elită, care face cinste Aradului și Armatei Române.

Conducerile și membrii filialelor județene ale rezerviștilor militari, veteranilor de război și asociației „Cultul Eroilor” adresează pe această cale mulțumiri colonelului Claudiu Topor pentru modul exemplar în care a colaborat instituțional și personal cu acestea și îi urează mult succes în îndeplinirea responsabilităților importante cu care a fost însărcinat de conducerea Ministerului Apărării.

Maiorului Mihai Ioniță îi urează bun venit în frumosul oraș Arad și își exprimă totala disponibilitate de a continua la parametri superiori foarte buna cooperare dintre armata activă și rezerva ei, în interesul întăririi capacității de apărare a patriei, al cinstirii eroilor neamului și prezervării drepturilor militarilor.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article