Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad

9 MAI – TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE:
INDEPENDENȚĂ, VICTORIE, UNIUNE

Aradul a sărbătorit ziua de 9 mai în Piața „Avram Iancu”, la Monumentul Ostașilor Români, locul celor mai frecvente și mai emoționante ceremonii militare și religioase.
După primirea oficialităților și intonarea Imnului de Stat al României și a Imnului Europei, ÎPS Timotei a oficiat slujba religioasă de pomenire a eroilor patriei, împreună cu arhidiaconul Tiberiu Ardelean și cu preotul militar Adrian David.
În luările de cuvânt care au urmat s-a evidențiat jertfa ostașilor participanți la războiul de independență a României și la cele două războaie mondiale, precum și ajutorul lui Dumnezeu dat popoarelor spre izbândă, pentru a trăi într-o lume liberă (ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului), tripla semnificație a zilei de 9 mai – Ziua Independenței României, Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei unite (Bogdan Ivașcu, muzeograf la Complexul Muzeal Arad), nevoia de unitate și de acțiune comună a popoarelor Europei și ale lumii, pentru a menține pacea și prosperitatea pe continent și pe întreg pământul (Călin Bibarț, viceprimarul Aradului).
Prefectul Cosmin Pribac a dat citire Mesajului primului ministru Sorin Grindeanu dedicat zilei de 9 mai, după care a urmat depunerea de coroane de flori din partea Instituției prefectului județului Arad și a structurilor MAI și Ministerului Justiției, din partea Consiliului Județean Arad, din partea armatei active – Centrul Militar Județean Arad și Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, din partea filialelor județene ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor-Regina Maria”, din partea instituțiilor de învățământ superior din Arad – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea „Aurel Vlaicu”, din partea partidelor politice – PSD, PNL, USR și ALDE și din partea asociațiilor de revoluționari.
Zeci de copii de la școlile arădene au depus pe treptele monumentului florile recunoștinței față de eroi și stegulețe cu cercurile Europei unite.
La final, Drapelul de luptă și Garda de Onoare formată din militari ai Batalionului 191 Infanterie au defilat prin fața monumentului, în aplauzele întregii asistențe.
Membrii Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. care au participat la această frumoasă ceremonie s-au întâlnit apoi la sediul asociației de la Cercul Militar Arad, unde a avut loc un interesant schimb de păreri cu privire la ziua de 9 mai și unele fapte mai puțin știute despre această zi.
Astfel, col.(r) Ioan Gliga, președintele veteranilor de război arădeni, a prezentat faptul inedit conform căruia germanii au capitulat în seara zilei de 8 mai 1945, dar din cauza diferenței de fus orar, când știrea a ajuns la Moscova la Stalin era deja 9 mai, iar rușii au transmis apoi întregii lumi că victoria contra Germaniei a venit pe 9 mai.
Altă variantă, contrar celei unanim acceptate, referitoare la 9 mai ca zi a declarării independenței României la 1877, a fost relevată asistenței de col.(r) Constantin Bursa de la Cultul Eroilor: independența României nu a fost declarată la 9 mai, ci la 10 mai – ziua regelui, când Parlamentul României a declarat independența, sărbătorindu-se așa până la venirea comuniștilor. Aceștia au mutat-o cu o zi mai devreme, la 9 mai, prevalându-se de declarația ministrului de externe de atunci, Mihail Kogălniceanu, făcută în fața diplomaților străini acreditați la București.
„Astfel de zile memorabile ne readuc în amintire faptele istorice, dar mai ales ne mobilizează la acțiune pentru a apăra moștenirea inestimabilă pe care o avem de la înaintași. Trăim azi într-o țară liberă și într-o Europă unită datorită sacrificiilor și inițiativei celor trăitori înaintea noastră. Rămâne ca noi, cei de azi, să consolidăm construcția lor și să ridicăm noi piedestale democratice și comunitare, care să ofere urmașilor o lume mai bună, mai apropiată de idealul dorit al păcii și dezvoltării durabile” a declarat președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

DSCN0663 DSCN0665 DSCN0673 DSCN0690 DSCN0692
DSCN0626 DSCN0634 DSCN0641

Previous Article
Next Article