Filiala Județeană TULCEA

SEDINTA  COMITETULUI  JUDETEAN  DE  DIALOG  CIVIC  PENTRU  PERSOANELE  VARSTNICE  TULCEA      PROGRAMUL  DE  ACORDARE  AL  AJUTOARELOR  PENTRU  INCALZIREA  LOCUINTELOR  IN  ANUL  2017 – 2018

Tematica a fost deosebit de interesanta si de utila pentru toti, privind beneficierea de catre varstnici a ajutoarelor pentru incalzire cu lemne, gaze naturale, energie electrica, sau energie termica furnizata in sistem centralizat, in perioada sezonului rece.

La aceasta dezbatere au participat persoane cu functii de decizie in activitatea judetului, precum si reprezentanti ai mass media locala :

–         LUCIAN FURDUI – Prefectul Judetului, PETRE BADEA- Vicepresedinte al C.J. Tulcea, ANICA MADAR- Sef serviciu Prefectura, MIHAELA STANCIULESCU – Director Casa Sectoriala de Pensii Tulcea, STEFANIA ZIBILEANU – Director DAPS Tulcea, AURICA MIHALCEA – Director Agentia Judeteana de Plati  si Inspectie Sociala Tulcea,  cpt. cdor. (r.) OVIDIU DUMITRESCU –  Secretar Executiv C.J. al Persoanelor Varstnice, cpt. cdor. (r.) ROMEO STOICA – Primvicepresedinte A.N.C.M.R.R.  M.Ap.N. Tulcea, Lt. col. (r. ) CONSTANTIN COSTAN – Vicepresedinte A.N.C.M.R.R. M.I. Tulcea, NICOLAE SPATARU – Vicepresedint Club Pensionari Tulcea, MARIA NAPARU – Consilier Prefectura Tulcea, VALERIU PETRENCU – Sef Consiliu Concurentei Tulcea.

Pentru inceput, Directoarea DAPS Tulcea – STEFANIA ZIBILEANU a prezentat pe larg modul de realizare a problemelor de asigurare al ajutorului pentru incalzirea locuintei, in conformitate cu OUG 70/2011, raspunzand si la unele intrebari ale participantilor, apoi Directoarea A.J.P.I.P.S. Tulcea – AURICA MIHALCEA a prezentat concret cum s-au realizat aceasta prin plati catre populatie.

De la Consiliul Concurentei – VALENTIN PETRENCU a prezentat cum este stabilita cantitatea de masa lemnoasa pentru populatie, dar si preturile. De remarcat ca in Tulcea, in afara Directiei Silvice, mai sunt si alti 7 furnizori particulari, dar preturile sunt cam cu 7% mai mari la acestia.

Pentru ca si celelalte Filiale sa poata face o situatie comparativa , iata preturile care au fost in Tulcea:

-masa lemnoasa moale – 195 – 302 lei/ mcub

-masa lemnoasa tare     –  275 – 631 lei/mcub

preturile mai mici fiind la Directia Silvica. De remarcat ca la nivelul judetului s-au acoperit solicitarile la lemne pentru incalzirea populatiei.

In luarile de cuvant s-au atins si unele probleme care vor fi probleme de studiu si rezolvare pentru cei cu competente in domeniu. Astfel, cpt. cdor. (r.) OVIDIU DUMITRESCU a intrebat cum se verifica daca plafoanele legale sunt indeplinite de catre cei care declara surse minime de venit, sau declara oricum mai putin decat au. Deasemeni atrage atentia ca aceste plafoane ar trebui totusi modificate, odata ce ele au ramas la acelasi nivel inca din 2011.

ANICA MADAR – a prezentat faptul ca la I.T.M. sunt unele persoane cu venituri din doua locuri de munca, dar la solicitarea ajutoarelor, in Dosare apar cu venit minim, asa ca Primaria este necesar sa cerceteze cu atentie dosarele celor care le depun pentru a solicita astfel de ajutoare.

Lt. col. (r.) CONSTANTIN COSTAN – a solicitat  o atentie sporita celor din Politie si celor de la Consiliul Concurentei, intrucat exista tendinte la cei ce furnizeaza lemne, de a insela populatia la cantarirea sau masurarea masei lemnoase in vederea cumpararii/achizitionarii pentru incalzire.

In incheiere, LUCIAN FURDUI – Prefectul Judetului, a trasat unele sarcini persoanelor cu responsabilitati , necesar a se  pune in aplicare in urmatoarea perioada, apoi a multumit pentru participare, tuturor celor prezenti.

Consemneaza : Cpt. cdor. (r.) Romeo Stoica

Previous Article
Next Article