Filiala Județeană Teleorman „General David Praporgescu”

LA DRAPEL, PENTRU ONOR – ÎNAINTE!

   În data de 26 iunie 2021, cu prilejul sărbătorii Zilei Drapelului Național al României, rezerviștii militari teleormăneni uniți alături de venerabilii veterani de război, au fost prezenți la ceremonia publică, desfășurată pe platoul catargelor din fața Prefecturii Teleorman.
   Au fost prezenți reprezentanții structurilor asociative ale rezerviștilor militari și ai veteranilor din Teleorman, respectiv: lt.col.(r) Brîncoveanu Ioan – președintele  Filialei Teleorman a C.M.R.R. ,,General David Praporgescu”, col.(r) Sandu Liviu-Sorinel – președintele ANCMRR din MAI-Fil.Jud.Tr. ,,Mihai Viteazul”, c-dor (rtg) Ștefan Marin – președintele Fil.Jud.Tr. a Veteranilor de Război, col.(r) Orodel Emilian – vicepreședintele Fil.nr.2 Alexandria a SCMD, membri ai Fil.Jud.Tr. a LADPM, alți camarazi.
    Deasemenea, am remarcat prezența oficialităților locale și județene precum și a reprezentanților principalelor instituții publice din județ, astfel: Voicu Nicoleta – subprefectul județului Teleorman, Florescu Adrian – vicepreședintele C.J.Teleorman, Augustin Ioan și Ene Ionela – viceprimari ai mun. Alexandria, parlamentarii de Teleorman – Cristescu Dănuț-Ionel, Stoian Maria, Piper-Savu Florin și Stancu Paul, d-na. Neață Carmen-Ecaterina – director Crucea Roșie Teleorman, Cioabă Petre – președintele Alianței Județene a Pensionarilor din Teleorman, precum și comandanții/șefii/reprezentanții instituțiilor județene din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională (Garnizoana Militară, Poliție, Jandarmi, Pompieri, Poliție de Frontieră, SRI, STS…).
Ceremonia s-a desfășurat după următorul program:
   – Sosirea subprefectului de Teleorman – d-na Voicu Nicoleta, însoțită de   Comandantul Centrului Militar Județean Teleorman – lt.col. Sora Sorin;
   – Deschiderea ceremoniei, de către lt.col. Nica Marin – șeful de stat major al CMJ Tr., care a dat citire programului și a menționat că data de 26 iunie a fost instituită ca Ziua Drapelului Național al României, prin Legea nr. 26 din 20.05.1998;
    – Sosirea/primirea Drapelului Național, adus de o Gardă de Onoare din cadrul I.J.J.Teleorman ,,Gl.bg. Ion Bunoaica”.
De menționat că Drapelul ce urmează a fi înălțat pe catarg, a fost sfințit în această dimineață la Mănăstirea ,,Sfântul Alexandru” din municipiul Alexandria și va rămâne arborat pe catarg până în seara zilei de 25 iunie 2022;
   – Rugăciunea de binecuvântare a Drapelului, rostită de un preot din partea Sfintei Episcopii a Alexandriei și Teleormanului, precum și sărutarea Drapelului Național de către oficialitățile menționate.
   – Înălțarea Drapelului Național pe catarg, în acordurile intonării Imnului Național al României.
    Tricolorul se află în inimile noastre, iar Sărbătoarea Zilei Drapelului Naţional este şi va fi întotdeauna o zi deosebit de dragă sufletelor noastre.
    Drapelul Național înseamnă Patria, simbolizează dorința noastră de unitate și de independență, dragostea de țară și jertfa supremă a eroilor pentru libertate și unitate.
   Tricolorul este mândria noastră de a fi români, dăruirea, curajul și profesionalismul cu care militarii noștri reprezintă România în misiunile desfăşurate în ţară şi în străinătate.
    Avem datoria să cultivăm respectul faţă de cei care ne-au lăsat cea mai importantă moştenire: România.    Instituţiile statului au datoria să promoveze și să apere simbolurile naţionale.    Cinstind simbolurile naţionale, menţinem vie energia noastră ca neam, pentru că de aici ne tragem puterea de a depăşi greutăţile şi de a merge înainte.
    Utilizat ca simbol, pentru prima dată, de pandurii lui Tudor Vladimirescu, în 1821, și consacrat ca drapel al românilor în timpul Revoluției din 1848, tricolorul exprimă tot ceea înseamnă patrie, neam, trecut, prezent şi viitor, constituindu-se astfel, de-a lungul timpului, în entuziasmul care a insuflat în conştiinţa românilor idealurile de mândrie, dragoste de ţară, dorința de unitate şi independenţă.   În contextul Revoluției din 1848, în numele libertăţii şi unităţii de neam, tricolorul a fost arborat, pentru prima dată, ca simbol al luptei celor care au înfăptuit acel act, ”Strindardul libertății”, Guvernul revoluționar decretând ca „Tricolorul” să reprezinte steagul național al tuturor românilor.
   Între simbolurile naţionale, Drapelul se distinge prin semnificaţie, profunzime şi încărcătură spirituală. Culorile – roșu, galben și albastru – sunt împărțite în mod egal și reprezintă principiul egalității, orientarea în sus semnificând verticalitatea, iar cifra trei numărul perfect.
   Tricolorul a fost martor al marilor evenimente din istoria neamului românesc. A reprezentat simbolul Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859 – act de importanţă covârşitoare pentru destinele românilor, a fost purtat cu speranţă şi mândrie spre redute de bravii luptători ai Războiului pentru Independenţă, a constituit simbolul desăvârșirii unității națiunii române la Marea Unire din 1918, a vegheat la căpătâiul celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă din Primul şi Al Doilea Război Mondial şi, mai apoi, al eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.
    Astăzi, militarii aflaţi în teatrele de operaţii și în misiuni internaționale, prin excepţionalul exemplu de dăruire, profesionalism şi curaj, fac Tricolorul cunoscut şi apreciat în întreaga lume.
   Domnitorul Alexandru Ioan Cuza rostea în anul 1863, în faţa ostaşilor români, cu prilejul înmânării primelor drapele de luptă ale armatei: „Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii noştri!… Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României”.
    În această zi simbolică pentru toţi românii, aducem un cald şi înălţător omagiu camarazilor veterani de război, care, onorându-şi Jurământul faţă de Patrie, şi-au sacrificat viaţa pe front, pentru apărarea pământului străbun sau departe de graniţele ţării, prin jertfa supremă săvârşită sub flamura Drapelului naţional.
    Deasemenea, nu putem să-i uităm astăzi, pe camarazii noștri, rezerviștii militari, cei care şi-au dedicat întreaga carieră slujirii Ţării sub Drapelul tricolor şi care continuă să acţioneze, sub deviza Patrie, Onoare, Demnitate, în calitate de militar în rezervă sau în retragere, pentru aceleaşi ţeluri nobile, de slujire a țării cu credință și devotament.
    Să fim mândri, cu toţii, că Drapelul României este arborat la sediul instituţiilor internaţionale, cum sunt: Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, în rândul ţărilor care au făcut ireversibil pasul spre democraţie.
Suntem la fel de mândri atunci când drapelul românesc flutură pe cel mai înalt catarg la întrecerile sportive şi la manifestările culturale internaționale.
   Tricolorul se află în inimile noastre şi, de aceea, Sărbătoarea Zilei Drapelului Naţional este, şi cu siguranţă va rămâne, o sărbătoare dragă tuturor românilor, oriunde s-ar afla.
La mulți ani, România!  La mulți ani, Teleorman!
Col.(r.) Orodel Emilian 26 Iunie 2021

Previous Article
Next Article