Filiala Județeană Sibiu „Gl. Ilie Șteflea”

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI, OMAGIATĂ LA SIBIU

LA CIMITIRUL VETERANILOR DE RĂZBOI

Ceremonia militară organizată de structurile militare din Garnizoana Sibiu a început cu intonarea imnului naţional, urmat de oficierea serviciului religios. În alocuţiunea sa, prefectul Cristian Vasile Roman a ţinut să readucă în memoria publică faptele celor care au păstrat unitatea teritorială. Vicepreşedintele CJ Sibiu, Constantin Şovăială, a punctat momentul în dublă calitate, de oficial al CJS, dar şi de militar. Constantin Şovăială a remarcat onoarea, demnitatea militarilor, extinzând discursul spre cadrul geostrategic al Alianţei Nord-Atlantice. Doamna viceprimar Astrid Fodor a conturat în mod fericit semnificaţia „Zilei Veteranilor de Război”, mulţumind Garnizoanei Sibiu şi altor structuri decidente pentru promovarea respectului şi recunoştinţei faţă de toţi eroii militari. Într-un gest milităresc şi cavaleresc prof.univ. dr. gr. Ghiţă Bârsan, rectorul AFT şi comandantul Comenduirii Garnizoanei Sibiu, a renunţat la discursul domniei sale în favoarea domnului Chirică Ioan, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război. În încheiere, Garda de Onoare a Academiei Forţelor Terestre a defilat pentru toţi participanţii la eveniment.
Printre veteranii de război care au putut să fie prezenţi la festivitatea solemnă de la „Monumentul Eroilor” – din Pădurea Dumbrava, l-am zărit şi pe pictorul Nicolae Barcan. Vizibil marcat de eveniment, domnia sa ne-a spus doar atât: „Sunt copleşit..vă rog, nu-mi stârniţi gândurile.. în numele celor care nu mai sunt, dar şi a celor care avem şansa să primim onorurile militare, un simplu mulţumesc”.
Nu a fost singurul participant aflat sub presiunea amintirilor. Am văzut şi rudele unor veterani de război, cu ochii înlăcrimaţi. Sunt copleşit de moment.
Cimitirul unde se află „Monumentul Eroilor” are o nouă imagine. Prin implicarea administraţiei locale, locul este îngrădit, are şi o cişmea de unde se poate lua apă. Aleea pietonală este întreţinută, iar spaţiul verde a fost cosmetizat. Practic, este vorba despre o nouă atitudine faţă de cultul eroilor. În acest context, am aflat că doamna viceprimar Astrid Fodor sprijină un demers iniţiat de comunitatea locală, vizând reestetizarea intrării principale în cel mai mare cimitir din România (care are peste 371.200 mp).

A consemnat col.(r.) V. Neghină

ZIUA VETERANILOR DE RAZBOI, OMAGIATA LA SIBIU

Previous Article
Next Article