Filiala Judeţeană SIBIU ,,General ILIE ȘTEFLEA”

O poveste frumoasă despre mărgineni și Mărginimea Sibiului, poveste care a mers în sufletul seniorilor armatei române din Sibiu

Recent, dl. prof. univ. emerit dr.H.C., cetățean de onoare al comunei natale, Gura Râului, precum și al județului Sibiu, președinte de onoare al Asociației Reuniunea Mărginenilor, personalitate de anvergură științifică internaționață, Iacob Cătoiu, a fost oaspete de onoare al membrilor Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”General Ilie Șteflea” filiala jud. Sibiu, fiul al Mărginimii Sibiului, devenit părinte spiritual al seniorilor militari sibieni. Împreună cu ei, au trăit aceleași senzații de bucurie și mulți simpatizanți ai asociației, precum și prieteni și cunoscuți ai distinsului invitat. Cu acest fericit prilej, timp de 2 ore, distinsul oaspete de onoare le-a depănat gazdelor o încântătoare poveste despre mărgineni și Mărginimea Sibiului, regiune etnografică cu caracter unitar în arealul etnofolcloric al României, dar și cu destinație europeană de excelență.

Povestea depănată în stil a la Ion Creangă, despre mărgineni și Mărginimea Sibiului, a cuprins un bogat buchet de idei, respectiv definind-o din punct de vedere geografic, istoric, etno-folcloric, arhitectural, lingvistic, ecleziastic, vestimentar, evidențiind rolul acestui colț de Rai în dezvoltarea culturii și științei românești, prin pleiada de mari personalități în rang de academicieni, scriitori, medici, mari prelați ai Bisericii Ortodoxe Române și, nu în ultimul rând, pleiada de generali și colonei dați armatei române.

Definind-o din punct de vedere geografic, a explicat că Mărginimea Sibiului este situată în sudul Transilvaniei, în depresiunea Sibiului, la nord-nord-est a munților Cindrel din județul Sibiu, având o suprafață de 1200 km2, în care se regăsesc zeci de comunități sătești, comune, a căror capitală culturală este orașul Săliște.

Apoi, definind Mărginimea din punct de vedere istoric și al obiceiurilor locuitorilor acestei zone, a evidențiat faptul că, de veacuri, îndeletnicirea populației este agro-pastorală, cu tradiție care s-a format în timp în spirit al său, inconfundabil. Oieri vestiți și buni ortodocși, locuitorii zonei din Mărginime practică transhumanța de milenii, străbătând drumurile țării până la Dunăre, în câmpiile Bărăganului și ale Dobrogei dar și dincolo de hotarele României, în Crimeea și mai departe, în estul acesteia, în căutarea pășunilor, demonstrând tenacitate și o remarcabilă dorință de cunoaștere a zonelor în care au ajuns cu mioarele la păscut, devenind o regiune etno-geografică cu caracter de unicat în România. Acest caracter este dat, mai ales, de păstrarea tradițiilor și obiceiurilor privind plecarea și întoarcerea vlașinilor în localitățile natale, cu turmele la iernat, în păstrarea costumului popular tradițional cu care se mândresc cu prilejul zilelor de sărbătoare și a evenimentelor importante, precum festivalurile locale, naționale și internaționale, la care ansamblurile artistice din Mărginime sunt neegalate. De asemenea, aceste obiceiuri și sărbători, care se păstrează nealterate, definesc mersul păstorilor cu oile la munte, cu ritualurile legate de acest lucru, precum și cu prilejul coborârii oilor pentru iernat. În acest context, în fiecare lună din an, în acest spațiu se desfășoară obiceiuri, festivaluri, care prilejuiesc evocarea tradițiilor din zona Mărginimii. Unele din aceste tradiții și datini sunt strict legate de calendarul bisericesc ortodox, precum Ziua Crucii, Sf. Nicolae, umblatul cu Steaua, cu Capra, Plugușorul și altele. Pe parcursul anului, în localitățile Mărginimii se desfășoară și alte obiceiuri tradiționale, precum Prinsul văruțelor”(Tilișca), Sângeorgiul la Săliște, festivalul de folclor ”La izvorul dorului” de la Tălmaciu, comemorarea academicienilor sălișteni, colocviile internaționale Emil Cioran, zilele culturale ”Octavian Goga”, sărbătoarea Călărașilor în com. Sadu, udatul Ionilor cu prilejul sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, obiceiul Armindenilor din Sadu, sărbătoarea Sânzienelor în Râu Sadului, Bujorul de Munte din Gura Râului, festivalul Sus pe Muntele din Jina, sărbătoarea portului popular la Gura Râului, festivalul Brânză și Țuică la Rășinari, manifestarea Coborâtul oilor de la munte în Poiana Sibiului, Ziua Crucii la Cristian, întâlnirea cetelor de juni în Mărginime și altele. În același timp, în fiecare an, ansambluri folclorice din Mărginimea Sibiului participă la festivalurile de folclor Ion Macrea, Vară, Vară, Primăvară, precum și la Festivalul Internațional de Folclor Cântecele Munților, desfășurat de 42 de ani în Sibiu.

În cadrul prelegerii, distinsul oaspete a rezervat un spațiu evocării sprijinului material al mărginenilor, acordat armatei române în războiul pentru independența României 1877-1878, precum și participării mărginenilor la războiul pentru înfăptuirea României Mari și participarea acesteia la Marea Adunare de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918, la care se adaugă și participarea bărbaților sălișteni la apărarea acestei împliniri istorice a tuturor românilor. În acest context, a amintit și de jertfele date de populația Mărginimii Sibiului în cel de-al doilea război mondial, la care a luat parte România, de la 22 iunie 1941 până la 9 mai 1945.

După această evocare, dl. Iacob Cătoiu a prezentat și repere din harta eroică a Mărginimii Sibiului, în memoria eroilor mărgineni, precum monumente ale eroilor, troițe, cruci, plăci memoriale, sărbătoarea Zilei Eroilor, la Înălțarea Domnului.

Distinsul oaspete și-a încheiat povestea despre mărgineni și Mărginime cu prezentarea unor mostre cu obiecte vestimentare, purtate de bărbați și femei, obiecte de podoabă pentru fete și femei, precum și o colecție de fluiere cu care doinesc ciobanii mărgineni în mânarea turmelor de mioare. Si tot în acest context, profesorul emerit doctor Honoris Causa Iacob Cătoiu a prezentat gazdelor bogata colecție de cărți, rezultat al cercetării acestei regiuni etnofolclorice, în care se regăsesc tradițiile și prezentul acestei zone de frumoasă poveste, cum s-ar spune ”tot ce mișcă-n țara asta, râul, ramul”, aluzie la versurile eminesciene din Scrisoarea III.

Distinsul fiu al plaiurilor Mărginimii și-a surprins gazdele cu prezentarea celei mai recente cărți, ”Viața ca o clipă”, care își are obârșia în trecutul și prezentul Mărginimii și mărginenilor Sibiului, carte pe care a oferit-o cu autograful său gazdelor. Apoi, a ținut să-și încânte asistenții cu un vers de fluier fermecat, din repertoriul păstorilor mărgineni.

Pentru încântătoarea poveste despre mărgineni și Mărginime, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”General Ilie Șteflea” filiala jud. Sibiu, col.(r.), el însuși un distins fiu al comunei Gura Râului, în aplauzele prelungite ale audienței, i-a transmis distinsului oaspete, în asentimentul camarazilor săi, calde mulțumiri pentru povestea despre mărgineni și Mărginime, cu care și-a încântat auditoriul. Dl. Iacob Cătoiu a promis că va răspunde invitației adresate de președintele asociației de a fi din nou oaspete al seniorilor oștirii române sibieni.

A consemnat col.(r.) V. Neghină

DSCN0769 DSCN0773 DSCN0776 DSCN0781 DSCN0785 DSCN0788

Previous Article
Next Article