Filiala Judeţeană SIBIU ,,General ILIE ȘTEFLEA”

S-au întors la școală după 35 de ani de la absolvire

Foști absolvenți din batalionul comandat atunci de maior Nicolae Păștinică, din Școala Militară de Ofițeri Activi Nicolae Bălcescu, în urmă cu 35 de ani, s-au bucurat de revedere, în zilele de 9 și 10 iulie a.c. Cu 35 de ani în urmă, tinerii absolvenți se mândreau cu strălucirea stelelor de pe epoleți, în grad  de locotenent, încărcați cu sufletele pline de bucurie, pentru împlinirea unui vis adolescentin: de a-și dedica viața slujirii țării sub sacra deviză Patrie – Onoare – Demnitate. Cu emoție și amintirea anilor de școală, ei s-au reîntâlnit pentru prima dată după absolvirea școlii, cu 35 de ani în urmă, în Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu. Ei s-au întâlnit pentru a depăna amintiri și pentru a trăi, încă o dată, acel sentiment pe care orice elev îl are atunci când se strigă catalogul, pentru a-și prezenta fiecare raportul de activitate în anii cât au fost la comanda structurilor din arma infanterie. Deosebit de sensibilă și încărcate de emoție s-a dovedit întâlnirea foștilor colegi, dar și cu cei care le-au călăuzit pașii ca adevărați părinți – comandanți și cadre didactice.

Întâlnirea a debutat cu apelul și prezentarea raportului fostului comandant, atunci maior Nicolae Păștinică, în prezent General cu 4 stele în Retragere. Împreună cu ei, au împărtășit aceleași sentimente de bucurie și foștii lor comandanți, dascăli dar și distinsele lor soții. După ceremonialul de dimineață, moment trăit timp de 3 ani cât au fost elevi, aceștia au participat la o slujbă de pomenire în Capela Academiei Forțelor Terestre, în memoria colegilor și a foștilor dascăli și comandanți care au părăsit această lume. Slujba de pomenire a fost oficiată de Călin Sămărghițan, preotul Academiei și al Garnizoanei Sibiu. După acest moment religios, a urmat strigarea catalogului, moment desfășurat în Aula Academiei. Înainte de a-și prezenta împlinirile în carieră și în familie, au fost felicitați și le-a urat un bun venit dl. general de brigadă prof.conf.dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul și rectorul Academiei. La rândul lui, col.(r) Marius Popența, șeful compartimentului Pregătire Militară a Studenților, le-a vorbit despre misiunea și împlinirile Academiei în contextul structurilor academice din armatele NATO, rezultatele obținute în pregătirea studenților militari, deveniți ofițeri activi în structurile forțelor terestre ale armatei române. Le-a vorbit despre relațiile locale, naționale și internaționale ale Academiei în domeniul cercetării științifice și schimbul de experiență în pregătirea studenților viitori ofițeri activi. A venit apoi rândul foștilor absolvenți să-și prezinte demersurile în carieră, succesele obținute în îndeplinirea atribuțiilor regulamentare și a misiunilor încredințate. Din raportul lor a rezultat că toți și-au completat studiile superioare în cadrul academiei militare generale și în rețeaua universitară a Ministerului Învățământului și Științei. Am reținut și faptul că toți absolvenții au pășit în ierarhia gradelor superioare, au îndeplinit funcții începând de la comanda plutonului până în structurile superioare ale armatei. Toți au afirmat că și-au întemeiat familii, au copii realizați profesional, unii dintre aceștia au ales drumul părinților, dedicându-se carierei militare. În prezent, toți foști absolvenți fac parte din Rezerva Oștirii Române, în garnizoanele unde își petrec anii de pensie.

După strigarea catalogului, foștii absolvenți au vizitat Academia, respectiv baza materială de învățământ, condițiile de viață ale studenților, trăind bucuria, până la lacrimi, când au pășit pragul claselor în care au învățat 3 ani de zile.

Ultimele clipe petrecute împreună le-au trăit în ambianța unei mese festive, la restaurantul militar din Sibiu, care s-a dovedit un moment plin de bucurii, prin depănarea altor amintiri frumoase din cei 3 ani de școală militară, precum și din cariera aleasă. Din program nu a lipsit nici fotografia de grup, pentru a o adăuga în ranița cu amintiri sau a o pune în ramă, până la revederea următoare, după 5 ani, respectiv în 2021. Să menționăm că întâlnirea a fost o reușită de plină și la pregătirea ei au contribuit foștii lor colegi, respectiv col.(r.) Teodor Dumitra, col.(r.) Ștefănică Constantin, col.(r.) Petre Pârvu, col.(r.) Nicolae Paraschiv și col.(r.) Valentin Badea din Sibiu. Pe cât de plăcută s-a dovedit a fi revederea după 35 de ani, pe atât de nostalgică a fost despărțirea, dar cu speranța următoarei revederi peste 5 ani, așa cum au hotărât.

A consemnat col.(r.) V. Neghină

DSCN0166 DSCN0169 DSCN0170

Previous Article
Next Article