Filiala Județeană Sibiu

ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza” – Filiala Județeană Sibiu a organizat miercuri 24.04.2024 o excursie la București pentru a vizita Clădirea Parlamentului (Casa Poporului) și clădirile din incinta Patriarhiei Ortodoxe Române. Excursia și vizitarea acestor minunate și emblematice monumente arhitecturale au fost posibile datorită camaradului nostru lt.col.(rtr) Constantin Șovăială deputat de Sibiu, care a sponsorizat deplasarea și a fost o gazdă și un minunat ghid pe tot parcursul vizitei în cele două obiective. I-am mulțumit și la finalul vizitei, îi mulțumim din nou și pe această cale pentru disponibilitatea, amabilitatea și efortul depus, ca să ne simțim cât mai plăcut și relaxant, pe parcursul celor aproximativ 4 ore petrecute împreună.
          Toți cei care am intrat (marea majoritate pentru prima dată și, poate, ultima oară) în cele două ansambluri arhitectonice am fost puternic impresionați de grandoarea lor, de frumusețea sălilor, încăperilor, holurilor, de finisajele speciale și detaliile ornamentale. Ca finisaje, la primele două niveluri în săli, saloane, galerii și holuri predomină marmura albă de Rușchița sculptată, iar la ultimele două lemnul. Birourile principale aflate la etajul I sunt finisate cu lemn de nuc și cireș cu aceeași abundență ornamentală. De frumusețea fiecărui detaliu din sălile, încăperile, scările, holurile vizitate s-au putut minuna toți cei care au participat, fotografiat, filmat.
          La Patriarhia Ortodoxă Română am fost așteptați și ghidați de o doamnă care ne-a prezentat impresionanta sală în care a funcționat în 1990, primul parlament al României. Aceasta a fost construită pe locul vechii clădiri a adunării, în care Adunarea electivă din 1859, sub presiunea maselor populare a fost nevoită să aleagă la 24 Ianuarie, ca domnitor al Țării Românești pe Alexandru Ioan Cuza, înfăptuind pe această cale Unirea.
           Apoi, toți, am putut să ne reculegeam, in Biserica Patriarhală, la moaștele sfântului Dimitrie cel Nou și la celelalte icoane reprezentative și să admirăm frumusețea altarului și a picturilor din interiorul bisericii.
           Drumul de întoarcere a fost relaxant, plin de veselie, voie bună și……stres datorită blocării traficului pe la Râmnicu Vâlcea.
          Cred că sunt în asentimentul tuturor participanților ca să mulțumim celor care au pus sufletul la organizarea și desfășurarea acestei excursii: colonei (rtr) Alexandru Petrescu, Onișor Isaia, Aurel Iacobescu (asigurarea cu sandwich), Ionel Vrânceanu, Dănuț Humeniuc și nu în ultimul rând, din nou, lt.col(rtr) Constantin Șovăială.
          Așteptăm cu nerăbdare o nouă excursie, la același nivel de reușită!
           p.Președinte –  col.(rtr)  Duca  Vasile

Previous Article
Next Article