Filiala Județeană Gorj

Simpozion dedicat Unirii Principatelor

La Cercul Militar din garnizoana Tg Jiu, joi 20.01 a.c a  avut loc  simpozonul omagial dedicat Unirii Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859, organizat de către Filiala Județeană Gorj „General Ioan Culcer” a ANCMRR „Alexandru Ioan CUZA” în colaborare cu Asociatia „Arca Lex” și Cercul Militar Tg-Jiu.
Evenimentul a surprins publicul participant prin conținutul temelor susținute, ineditul documentației si exponatele prezentate.
      Au fost prezenți la momentele evocatoare, comandantul CMJ Gorj, dl. lt.col. Eduard Dinuță, personal contractual al instituției  mentionate, președintele de onoare al Filialei rezerviștilor gorjeni, dl.gl.bg.(rtr) Ion Bărbulescu, membrii ai filialei, personal didactic, iubitori și pasionați de istorie, persoane interesate de  eveniment.
     Expoziția și susținerea temelor simpozionului sunt itinerante, vineri 21.01, având loc prezentări la instituții de învățământ din municipiu.
      Acțiunea rezervistilor gorjeni nu este singulară și este realizată în baza  parteneriatelor educaționale încheiate cu instituțiile de învățământ din municipiu și în colaborare și cooperare cu Asociația „Arca Lex”.

Unire în cuget și în simțiri

Astăzi, 21.01.2022, elevii Școlii generale „Sf. Nicolae” și cei ai Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din municipiul Târgu-Jiu au fost gazdele expoziției itinerante intitulată „Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”. Pe parcursul mai multor ore, elevilor le-au fost expuse teme despre contextul politic si militar intern si internațional al unirii, reformele înfăptuite, legislația adoptată și atât de necesară evoluției unui stat modern, informații despre crearea Armatei Naționale, genurile de armă, Drapelul /steagul de identificare al unităților militare, rezerva armatei si primul sistem de pensii al armatei. 
   Realizatorii expunerilor, dl. prof. Teodor Voicu, dl. Viorel Vilceanu și col. (r) Emanuel Bărbulescu, au combinat subiectele supuse atentiei cu un set de exponate, o replică a uniformei domnitorului Al. I. Cuza, a primului drapel al armatei, tipărituri, ilustrate și litografii de epocă. Cu anvergura specialistului de necontestat în domeniul istoriei, expunerea profesorului Teodor Voicu a surprins plăcut auditoriul. Tactul și măsura pedagocică au atras elevii intr-un dialog fluent si plăcut, lipsit de emoții.
La Școala „Sf. Nicolae”, extrem de implicați în omagierea evenimentului, elevii claselor pregătite de prof. Roxana Marcoci au prezentat și un program artistic care a smuls ropote de aplauze si aprecierea unanimă a invitaților.
       Membrii filialei rezerviștilor gorjeni ai ANCMRR. „AI. I. Cuza” rămân ancorați în proiectele de impact educativ-civic și prezenți în viața cetății. Este o tradiție deja de a organiza si derula astfel de evenimente cu atât mai mult cu cât își desfășoară activitățile sub valorile devizei „Patrie, Onoare, Demnitate” iar patronimicul Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Ŕezervă și în Retragere este numele marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. 

Consemneaza, col.(r) Emanuel BĂRBULESCU

Previous Article
Next Article